Botrány nélkül akar politizálni Johannis

Ahogy arra számítani lehetett, az ellenzék Klaus Johannis PNL-elnököt indítja jelöltként az államfőválasztáson. Nagyszeben volt polgármestere „kevesebb a lármát” és „több komolyságot” akar. Cătălin Predoiu be kell érje a miniszterelnök-jelöltséggel.
Hirdetés

Klaus Johannist, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét indítja jelöltként az államfőválasztáson a két legnagyobb ellenzéki párt a PNL, és a Demokrata Liberális Párt (PDL) összefogásával létrejött Keresztény-liberális Szövetség (ACL).

A hétfőn bejelentett döntést a két, fúzióra készülő párt közvélemény-kutatásokra alapozva hozta meg. A felmérések megerősítették, hogy Johannisnak nagyobb esélye van legyőzni a szociáldemokrata Victor Ponta kormányfőt, mint a PDL által javasolt Cătălin Predoiu volt igazságügyi miniszternek. Vasile Blaga, a PDL elnöke közölte, hogy Predoiu lesz a jobboldali összefogás miniszterelnök-jelöltje.
 
Johannis szerint egy évtizednyi botrány és konfliktus után a románoknak azt kell eldönteniük, hogy a képmutatás és korrupció évtizedét óhajtják-e, vagy szívesebben élnének egy az állampolgárait tisztelő, nyugati elkötelezettségű jogállamban. „Kevesebb lármát és több komolyságot akarok az államfői feladatok ellátásában” – szögezte le Johannis. Elmondta: feltett szándéka, hogy államfővé választása esetén megváltoztassa a politikai játékszabályokat Romániában, ugyanakkor folytonosságot ígért a nyugati irányultságú román külpolitikában és az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálásában.
 
„Nagyszeben polgármestereként bebizonyítottam, hogy botrány nélkül is lehet politizálni, lehet konszenzust építeni, munkahelyeket teremteni, befektetőket vonzani és fejlődni, igenis lehetséges a szolidaritás és tolerancia a különbözőségben. És ha Nagyszebenben lehet, akkor Románia egészében is lehet” – jelentette ki Klaus Johannis, aki 2013-ban, a Romániai Német Demokrata Fórum éléről igazolt át a Nemzeti Liberális Pártba.
 
Kiemelte: először történik meg, hogy egy jelentős politikai erőt képviselő román pártszövetség egy etnikai kisebbséghez tartozó politikust jelöl a legmagasabb állami tisztségre. Úgy vélte, az államfői posztra való jelölése a román demokrácia érettségét bizonyítja és azt, hogy Románia „egy liberális társadalommá, polgári nemzetté” kezd válni.
 
Fotó: http://www.enational.ro/

Hirdetés