Át kellene szabni a román alkotmányt

Mert ezzel a mostanival semmi esélye az RMDSZ és az MPP új autonómiatervezetének. Kelemen Hunor magyarázott a SIC Feszt diákjainak.
Hirdetés

A mai román alkotmányos keretek között nincs realitása annak az autonómiatervezetnek, amelyet az RMDSZ elkészített – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton Csomakőrösön.

A politikus a Háromszéki Ifjúsági Tanács által szervezett SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen egyetemistáknak és középiskolásoknak beszélt az autonómiáról. Az RMDSZ hírlevele szerint az autonómiatervezetről szólva – amelyet az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal konzultálva dolgozott ki, de még nem bocsátottak közvitára – Kelemen Hunor elmondta: akkor tisztességesek, ha kimondják, ehhez az autonómiamodellhez új román alkotmányra van szükség.
 
„A kommunista diktatúra célja a nemzeti identitás megsemmisítése volt. Ilyen örökséggel vágtunk neki annak az útnak, amelyet az elmúlt 25 évben kellett bejárnunk, amely során felépítettünk és bővíteni szeretnénk bizonyos eszközrendszereket” – hangsúlyozta előadásában a miniszterelnök-helyettes.
 
Mint mondta, autonómiakérdésben a román társadalomnak nagyon komoly félelmei, fenntartásai vannak, amelyekkel számolni kell, ha a romániai magyarság meg akarja őket győzni arról, hogy az önrendelkezési törekvések nem ellenük irányulnak. 
 
Rámutatott: 60 millió olyan ember él Európában, aki valamilyen szempontból kisebbségnek számít, pontosan ezért fontos, hogy a tagállamok szuverenitásából kiemelve tartozzon az Európai Unió jogköreihez a kisebbségek védelmének kérdése.
 
A szövetségi elnök elmondta még, véleménye szerint a romániai magyarság pozitívan értékelte, hogy Victor Ponta miniszterelnök augusztus 3-án részt vett a Nyergestetői csata 165. évfordulója alkalmából a csata helyszínén tartott megemlékezésen.

Hirdetés