Megint dúl a tankönyvhiszti

Hogy miért nem lehet normálisan, tankönyvekkel az iskolapadon elkezdeni az új tanévet? Görgetés után kiderül.
Hirdetés

Az első és második osztályosok tankönyveire kiírt versenytárgyaláson egyetlen magyar kiadó egyetlen tankönyve nyert – derült ki a hét elején. Az első osztályosoknak szánt ábécéskönyvön kívül nem lehet tudni, milyen könyvből fognak tanulni matematikát és románt a magyar kisiskolások, és hogy az illető tankönyveket 

egyáltalán mikor kaphatják meg.

Az új versenytárgyalásra az új tantervek miatt volt szükség, de a pályázatok elutasítása miatt lehet, hogy idén az új tantervnek megfelelő tananyagot a régi tankönyvekből lesznek kénytelenek megtanítani a kisiskolai tanítók.
 
Melléfogott az oktatási minisztérium tankönyvlicittel megbízott igazgatósága, március óta húzza az időt – mondta Király András államtitkár a Krónikának. A kiíráson teljesíthetetlen feltételeket szabtak a kis és közepes kiadók számára, ezért fellebbeztek, és ezzel is telt az idő.
 
Most új licitet írnak ki, de a versenytárgyalással, fellebbezésekkel, majd kivitelezéssel, szétosztással négy-öt hónapig is elhúzódhat a folyamat. 

A magyar tankönyvkiadók eleve csalódottak 

a korábbi évek tapasztalatai miatt. Az új pályázaton két hét alatt kellene előállítani a tankönyvek nyomtatott és digitális változatát. „Óriási befektetés, nagyon sok munka van vele, ezért a kiadó úgy döntött, nem éri meg ilyen körülmények között belefogni” – nyilatkozta a Krónikának az Ábel Kiadó ügyvezetője, Szikszai Ildikó.
 
A kiadók képviselői úgy vélik, az elbíráló bizottság indoklása nem állja meg a helyét. Dáné Károly, az Országos Tankönyvkiadó igazgatója elmondta, óvást nyújtottak be a döntés ellen, ahogyan még sokan tették. „Nagyon furcsálltuk az indoklást, abba kötöttek bele, hogy például a digitális változatban néhány kép mérete nagyobb a kelleténél. Ez nem okozna problémát, de ha mégis, le lehetne kicsinyíteni” – magyarázta.
 
Még az egyetlen nyertes kiadó vezetője, Varga Károly is elégedetlen. A Corvin Kiadó igazgatója elmondta, óriási áldozatba került az ábécéskönyv előállítása. „Ez a versenytárgyalás egy komédia, amely a kiadók számára tragédiává alakul. Teljesíthetetlen feltételek vannak” – fogalmazott az igazgató.
 
Az elutasított tankönyveknél „azt az indoklást kaptuk, hogy a digitális változat mérete túl nagy. Mivel idén először kell ilyet készíteni, senki sem tudja, hogy pontosan hogyan is kell ennek kinéznie, minden szubjektív” – mondta Varga Károly. Hozzátette, mindenképp részt vesznek a második versenytárgyaláson, de arra a kérdésre, hogy mikor lesz tankönyv a kisiskolások padján, lehetetlen választ adni.
 
Hogy mit szólnak ehhez a tanítók és a szülők, az alábbi linken kiderül.

Hirdetés