Ponta hivatalosan miniszterelnök-helyettesnek jelölte Birót

Az államfő kezében a döntés arról, hogy ő lesz-e Románia első női kormányfő-helyettese.
Hirdetés

Lehet izgulni: Victor Ponta miniszterelnök pénteken reggel elküldte a Biró Rozália RMDSZ-es szenátor miniszterelnök-helyettesi és művelődési miniszteri kinevezésére vonatkozó javaslatot Traian Băsescu államfőnek. Arra a kérdésre azonban, hogy az elnök el is fogadja-e a javaslatot, csak annyit mondott: „Nem tudom.”

Amúgy Biró jelölése mellett a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségbe is új személyt jelölt a leköszönt Liviu Voinea helyett Claudiu Manda szociáldemokrata képviselő személyében.

Mint ismeretes, Biró kinevezése azt követően vált aktuálissá, hogy péntektől a kormányfőhelyettesi és a művelődési miniszteri tisztséget betöltő Kelemen Hunor mandátuma megszűnik. Kelemen azt követően jelentette be távozázását a kormányból, hogy kiderült: a külügyminisztréium az RMDSZ tájékoztatása nélkül belépett az Európai Bizottság oldalán abba a perbe, amelyet az RMDSz az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen indított a brüsszeli testület ellen. Az Európai Bizottság ugyanis érdemi vizsgálat nélkül lesöpörte az asztalról a az általuk benyújtott, Minority SafePack című polgári kezdeményezést, amelynek célja az, hogy uniós szinten rögzítsék a kisebbségi jogokat. Az EB ugyanakkor úgy vélte, a kisebbségek ügye az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik, nem uniós hatáskör.

Kelemen Hunor nagyon bepöccent, amikor a külügy lépéséről értesült, és még a kormányból való kilépést is kilátásba helyezte. Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsában azonban maratoni ülést követően azok álláspontja győzött, akik szerint egy olyan semmiség, mint hogy a koalíciós partner a kisebbségek ellen lép perbe, igazán nem ok a kormányból való kilépésre. Kelemen ugyanakkor közölte: ő maga távozik a kabinetből, mivel a polgári kezdeményezés egyik benyújtójaként nem kíván abban a helyzetben lenni, hogy a román kormány tagjaként egyszerre fel- és alperes ugyanabban a perben.

Ugyanakkor az RMDSZ azáltal, hogy kormányon maradt, még teljes mértékben abban a helyzetben van, hogy az EB elleni perben mindkét oldalon ott van.

Hirdetés