Olténia víz alatt

Emberek haltak meg, több személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak a Románia délnyugati részét sújtó árvíz miatt.
Hirdetés

Argeș megyében egy 71 éves férfi a szemtanúk szerint szekerével próbált átgázolni egy víz alá került útszakaszon, amikor az ár elsodorta. Olt megyében két ember eltűnt. Az ország 41 megyéje közül tízben okoznak gondot az utóbbi napok felhőszakadásai nyomán megáradt folyók. Olténiában több száz ház került víz alá, és több ezer embert költöztettek ki a hatóságok. Az Argeș megyei Bascovban a víz sokhelyütt a háztetőkig ért,

autók és kidőlt fák úsztak az áradatban.

A Vâlcea megyei Vaideeni falu egy részét körbevette a víz és 42 embert helikopterrel kellett kimenteni. Az Olteț folyón Râmnicu Vălceanal olyan magas vízhozamot mértek, amely a szakértők szerint száz-kétszáz évenként egyszer fordul elő.
 
Vălcea, Argeș és Hunyad megyében több országutat lezártak a vízátfolyások és földcsuszamlások miatt. Argeș megyében, Pitești és Curte de Argeș között szerdán is szünetelt a vasúti forgalom, ahol az alámosott vasúti pályán

kedden kisiklott a Régiotrans magántársaság egy vonata,

négy vasutas sérülését okozva. A vízügyi hatóságok csütörtök reggelig meghosszabbították a harmadfokú (vörös) árvízvédelmi készültséget a Vedea és Cotmeana folyók Olt, Teleorman és Argeș megyei szakaszán, ahol a levonuló árhullám veszélyezteti a környék településeit. Másik hét megyében első- illetve másodfokú a készültség.
 
A meteorológusok szerint két nap alatt 100-180 milliméternyi csapadék hullott Gorj, Vălcea, Argeș és Teleorman megyében, annyi mint máskor két hónap alatt. Szerdán a meteorológiai szolgálat újabb narancssárga riasztást adott ki a Duna romániai belépő szakaszán található Krassó-Szörény, Mehedinți és Dolj megyére, ahol további zivatarokra és 70 milliméternyi csapadékra lehet számítani.

Hirdetés