Nem jutott fizetéses hely a magyaroknak a MOGYE-n

Ha fizetnél, sem tanulhatsz. Már ha magyar vagy. És orvosnak vagy fogorvosnak készülsz. Marosvásárhelyen.
Hirdetés

Akárcsak az elmúlt két évben, idén sem jutott be egyetlen magyar hallgató sem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) általános orvosi és fogorvosi szakának tandíjas helyeire.

Szilágyi Tibor rektorhelyettes szerint az eredmény a jelentkezők számarányát tükrözi, hiszen a felvételire jelentkezők csupán egyharmada magyar.

Az általános orvosi szakon 135 állami helyet hirdettek meg a magyar tagozatnak, s ugyanannyit a románnak, a 80 tandíjköteles helyet azonban pár éve nem osztják el a két tagozat között, hanem az eredmények függvényében töltik be azokat a diákok. A különbség pedig a jegyeken múlik, ugyanis míg a román tagozaton 9,68-as általánossal jutott be az utolsó jelentkező tandíjköteles helyre, a magyar tagozaton az államilag támogatott helyre elég volt a 9,44-es átlag is. „Ilyenkor nem azt nézik, hogy a helyeket lakossági arány szerint osztják, hanem azt szajkózzák, hogy ők többen jelentkeznek, jobban érdeklődnek, jobban teljesítenek” – mutatott rá Szilágyi.

A fogorvosi szakon is ugyanez történt, ott is csupán a 35 államilag támogatott helyet tölthettek be a magyar jelentkezők, a harminc tandíjköteles helyre mind román diákokat vettek fel.

A gyógyszerészeti szakon más a helyzet. Ott a 35 állami magyar hely mellett 30 fizetésest is a magyar diákok töltöttek be, és 50 maradt a román tagozatnak. „Ez is a jelentkezéssel magyarázható, majdnem egyenlő arányban jelentkeztek magyar és román diákok” – fogalmazott a rektorhelyettes.

 

Hirdetés