A világmegváltás várat magára

Negyedszázados idén a bálványosi folyamat. Az alapítókkal együtt néztük meg, hol kezdődött minden. Úgy nosztalgiáztak, hogy visszamentek az alapokig és egy alapkőig.
Hirdetés

Az első bálványosi diáktábor helyszínén életfa hirdeti, hogy nagy dolgok történtek itt. Erre emlékeztek a résztvevők is, köztük az „alapító atyák”, akik nagy örömmel és tusványosi szokáshoz híven rövidnadrágosan üdvözölték egymást, illetve vendégeiket. Páran gyorsan tettek is egy kört a kempingben – bevallottan nosztalgiázni.

Aztán a 20. évfordulóra állított életfa körül gyűlt össze mindenki, a kisereglett sajtósok szorgalmasan dolgoztak, a lelkészek áldást mondtak, majd koszorúzással zárult a nap első programpontja.

A második már a Bálványosi Grand Hotel szabadtéri rendezvényteraszán zajlott, és a Maksay Ágnes-Filep Farkas rendezőpáros

Történetekből történelem – Tusványos 25 éve

című filmjének vetítésével indult. Harminc percben persze nem lehet mindent elmondani, így a történeteket maguk a főszereplők egészítették ki a vetítést követő beszélgetésen: a három alapító (Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke), illetve a három ötletgazda-alapító (David Campanale, a BBC munkatársa, Szabó Miklós budapesti orvos és Sántha Attila költő).
 
Megtudtuk, hogy Kézdivásárhelyen indult minden 1989 decemberében, amikor egy éjszaka úgy alakult, hogy „hajnalig megváltottuk a világot” (Sántha Attila), és Szabó Miklós azt is elárulta, hogy „fel sem fogtuk, miket mondunk ki, mekkora ereje van a szónak”.
 
David Campanale britként a toleranciáról szólt, amelynek lényege a másság – pontosabban ennek tiszteletben tartása. Németh Zsolt az 1989. december 31-én keltezett, 4 pontos,

„Európa fiataljaihoz” intézett kiáltványuk

szövegét ismertette, amelyben kérték a vasfüggöny maradványainak a felszámolását; üdvözölték a kontinens kommunista rendszereinek a felborulását; hitet tettek az emberi szabadságjogok megteremtése mellett, követelték a vallási, nemzetiségi kisebbségek közösségi jogainak feltétlen biztosítását; felkérték a Nyugat kormányait, hogy minden eszközzel járuljanak hozzá Közép-Kelet-Európa forradalmainak sikereihez, a békés és demokratikus átmenethez.
 
Tusványosi nosztalgiázók
 
Lehet azon elmélkedni, hogy mi az, ami ebből megvalósult, és mi az, ami nem, tette hozzá végezetül Németh Zsolt.
 
Smaranda Enache a rendszerváltás előtti várakozásról és az azt követő csalódásról szólt, amikor már attól tartottak, hogy a marosvásárhelyi fekete március és a bukaresti bányászjárás „fényében” Románia elszigetelve marad Európában.
 
Ennek elkerüléséért kerestek (és találtak) partnereket határokon kívül és belül, és kapcsolódtak be sikeresen a bálványosi párbeszédbe. Toró T. Tibor hasonló gondolatmenet mentén emelte ki:

„a világmegváltás még várat magára egy kicsit”

– ezzel kellett szembesülni az 1989-es forradalom után.
 
A nosztalgiázás a személyes élmények felidézésével folytatódott, amelyből itt és most csak egyet emelünk ki: a Szabó Miklósét, aki számára az volt a legemlékezetesebb, hogy a tapasztalt nehézségek ellenére boldog emberekkel találkozott itt.
 
Természetesen feltevődött a hogyan tovább, Tusványos? kérdés is, de erre a választ csak szombaton fogjuk megtudni. Addig lehet ötletelni.
 
A bálványosi nap utolsó programja a szabadtéri amfiteátrum alapkőletétele volt, amely megépülése után kulturális rendezvényeknek fog helyet biztosítani. Ekkor már azon izgulhattunk, hogy az eső vagy pedig a tervek leleplezésében „érdekelt” Németh Zsolt ér-e oda hamarabb. Németh Zsolt nyert, de az utolsó percekig kitartók még így is részesültek az égi áldásban.

 

Fotók: Mohácsi László Árpád

Hirdetés