Friesland: nem is igaz, hogy nem veszünk erdélyi tejet

Mi a túró zajlik itt? Most vásárol erdélyi tejet a Napolact, vagy sem?
Hirdetés

Cáfolja a Friesland, hogy megszüntetné az együttműködést az erdélyi tejtermelőkkel, és csupán magyarországi alapanyagból dolgozna. Azt viszont elismeri, hogy vannak olyan farmok, amelyekkel szerződést bontott – számol be a maszol.ro.

A Friesland Campina a Capital gazdasági hetilap megkeresésére közleményben cáfolta a tejtermelők érdekvédelmi szervezetének az állításait. „Valamennyi Napolact-termékhez, vállalatunk egész évben, kizárólag az erdélyi termelőtől felvásárolt nyers tejet használja. Több mint 1000 erdélyi farmmal állunk partneri viszonyban” – olvasható a Friesland Campina válaszában.

A továbbiakban a cég elismeri, hogy megszüntették az együttműködést 50 erdélyi tejbegyűjtő központtal, ám ezt azzal indokolják, hogy jelenleg a tejtermelés 30 százalékkal magasabb, mint a téli hónapokban, s nem tudnák feldolgozni a teljes mennyiséget. Télen valóban importál tejet a Friesland Campina, a teljes feldolgozott mennyiség maximum 10 százalékát, ám ezt nem a Napolact- termékek előállítására használják – olvasható a Cornel Cărămizaru, a vállalat értékesítési igazgatója áltál aláírt dokumentumban.

Claudiu Frânc, a Romániai Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének elnöke viszont azt állítja: a Friesland Campina tulajdonában levő Napolact Rt. felmondta az együttműködést az erdélyi tejtermelőkkel, s a továbbiakban Magyarországról importált tejből fogja gyártani a Napolact termékeket.

Elmondása szerint mostanáig a holland multinacionális vállalat csupán Maros, Szatmár és Szilágy megyében napi 200 ezer liter tejet vett át a termelőktől.

A Friesland Campina eljárása nem is annyira meglepő, nyilatkozta Claudiu Frânc a maszol.ro-nak, hiszen a cégnek korábban is voltak már elvtelen megnyilvánulásai a termelők irányában, például tavaly nyáron, amikor is egyedüliként a felvásárlók közül, csökkentette a felvásárlási árat. A Romániai Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége ellenlépéseket fog tenni a holland óriásvállalat ellen, jelentette ki Frânc, konkrét döntéseket hoztak erről, ám ezek egyelőre nem publikusak.

Hirdetés