Ötszáz évvel ezelőtt végezték ki Dózsa Györgyöt

Dózsa György halálának 500. évfordulójára emlékeznek a hétvégén Székelyföldön. A nagy sikerű temesvári előadás után Dálnokon, Dózsa szülőhelyén és Sepsiszentgyörgyön is bemutatják a Székely Dózsa György című tánckrónikát.
Hirdetés

Az 1514-es parasztháborúba torkollott keresztes hadjárat katonai vezetőjét ötszáz évvel ezelőtt, július 20-án végezték ki. Az évforduló apropóján, szerdán a temesvári Nemzeti Színházban mutatták be Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek a Székely Dózsa György című tánckrónikáját, amelyet Zsuráfszky Zoltán állított színpadra. A telt házas eseményt az Új Ezredév Református Központ és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezte, s amint a erről a helyi sajtó is beszámol, legutóbb valamikor a 90-es évek végén, Koós János estjén volt ennyi magyar a temesvári Operaházban.

A temesvári sikerek után a darabot hétvégén a székelyföldi Dálnokon is bemutatják. A dálnoki polgármesteri hivatal, valamint a Kovászna megyei tanács által szervezett emlékünnepség szombaton megemlékező istentisztelettel kezdődik, majd fellépnek a dálnoki iskolások és a Dálnoki Harmónia Vegyes Kórus. A résztvevők megkoszorúzzák Dózsa György szobrát, köszöntő beszédet mond Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Bartók Ede Ottó, Dálnok polgármestere. Ezt követően nyílik meg a Ványai Ambrus munkáiból készült tárlat.
 
A dálnoki rendezvény mellett Sepsiszentgyörgyön az Óriáspince-tetőn mutatják be a Székely Dózsa György című tánckrónikát.

Fotó: temesvarihirek.ro

Hirdetés