Lezuhant utasszállító: kapósabb lett a román légtér

Még nem tudni, valóban lelőtték-e a maláj utasszállítót. A légi társaságok azért nem kockáztatnak.
Hirdetés

A román légi irányítás felkészült arra, hogy tovább fog növekedni a forgalom az ország légterében: a malajziai utasszállító ukrajnai szerencsétlensége óta a tervezettnél mintegy 25-30 százalékkal több repülőgép haladt át a román légtéren – közölte csütörtök este a légiforgalmi szolgálat (ROMATSA).

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa és a francia Air France bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután csütörtökön Donyeck megyében csaknem 300 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe.

A Tarom légitársaság is közölte, hogy pénteki moszkvai járatai az ukrán légteret elkerülő útvonalon, fél órával hosszabb menetidővel közlekednek. 

A bukaresti külügyminisztériumban válságstáb próbál információkat gyűjteni arról, hogy volt-e román áldozat a lezuhant gépen.

Traian Băsescu államfő nyilatkozatban sürgette, hogy az ukrán hatóságok mellett az Európai Unió szakértői is részt vehessenek a tragédia okainak tisztázásában.

A nemzetközi közösség független vizsgálatot sürget

A nemzetközi közösség mielőbbi független nemzetközi vizsgálatot sürget a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant malajziai utasszállítóval történtek felderítésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy egyeztessen a szerencsétlenül járt gépről, amelyről az érintett országok vezetői is egyre inkább valószínűsítik, hogy valóban lelőtték.

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépet – közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők, az amerikai alelnök pedig úgy fogalmazott, a szerencsétlenség „nem baleset volt”, és hozzátette, hogy a gépet „leszedték az égről”.

Barack Obama elnök telefonon egyeztetett Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket. Porosenko szerint a gép lelövése azt bizonyítja, hogy 

az ukrán válság veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

„A tragédia újfent igazolta, hogy a terrorizmus az egész világ problémája. Az Ukrajnával szembeni külső agresszió nemcsak a mi gondunk, hanem az európai és a globális biztonságra nézve is fenyegetést jelent” – fogalmazott.

Obama éjjel telefonbeszélgetést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel is, akinek felajánlotta az Egyesült Államok azonnali és korlátlan segítségét a történtek kivizsgálására. Az áldozatok közül ugyanis több mint százötven holland. 

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ-főtitkára is. Ban Ki Mun közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) együtt szoros figyelemmel kíséri az eseményeket.

Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt tíz órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a kialakult helyzetet. A brit küldöttség hangsúlyozta, hogy a polgári repüléssel kapcsolatos irányelvekkel összhangban minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértők számára, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.

Kijev: az orosz hadsereg áll az eset mögött

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki katasztrófa után a világhálón azt írta: „Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához.

Azonnali független vizsgálatot követelt Angela Merkel német kancellár is, aki szerint ha igazolódik, hogy lelőtték a gépet, az a kelet-ukrajnai válság további, tragikus eszkalálódását jelentené.

Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak.

A maláj kormányfő azonnali felelősségre vonást sürgetett a szerencsétlenül járt utasszállítóval kapcsolatban, ha bebizonyosodik, hogy a gépet valóban lelőtték. Najib Razak közölte, hogy Malajzia különjáraton mentőcsapatot küld Kijevbe, hogy segítse a katasztrófa-elhárítást.

Péntekre kiderült, hogy a gép utasai közül sokan, a jelenlegi információk szerint 

108-an a nagyszabású AIDS-világkonferenciára tartottak Ausztráliába.

Vélhetően az áldozatok között volt Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Melbourne-ben vasárnap kezdődik az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára hozzávetőleg 12 ezer résztvevőt várnak.

A gép Kuala Lumpur után az ausztráliai Perth-be ment volna tovább. A repülőn 298-an voltak, 283 utas és a 15 tagú személyzet. Sok áldozat állampolgárságát még nem sikerült meghatározni. Az áldozatok közül 154-en hollandok voltak, de ausztrálok, malájok, indonézek, britek, belgák, Fülöp-szigetekiek is utaztak a járaton. 

A repülőgép utasainak kétségbeesett hozzátartozói gyűltek össze az amszterdami és a Kuala Lumpur-i repülőtéren is. A holland városban két busszal és rendőri kísérettel meg nem nevezett helyre vitték őket, ahol újságírók nem tudnak a közelükbe jutni. Az utazásszervezők és a holland külügyminisztérium forródrótot hozott létre a hozzátartozók tájékoztatására.

 

Hirdetés