Jelentős vagyonnal rendelkezik Biró

Van mit a tejbe aprítania az RMDSZ új miniszterelnökhelyettes-jelöltjének. És még a tejet is saját tejüzeméből hozathatja.
Hirdetés

Tehetős személyt javasolt az RMDSZ csütörtökön a Kelemen Hunor távozása nyomán megüresedő miniszterelnök-helyettesi és művelődési miniszteri posztra: Biró Rozália szenátor, az RMDSZ miniparlamentjeként is emlegetett Szövetségi Képviselők tanácsának elnöke jelentős vagyonnal rendelkezik.

Közismert, hogy Biró a szintén vagyonos Kiss Sándornak, a Bihar megyei RMDSZ elnökének, a megyei közgyűlés alelnökének egyik legfőbb üzlettársa.

Vagyonbevallása szerint összesen 11 telek boldog tulajdonosa, ezek közül az egyik nem akárhol található, hanem a román tengerparton, a Konstanca megyei Vama Vechén. Emellett több lakóingatlan, festmények, ékszerek és órák is szerepelnek a bevallásban, összesen 110 ezer lej értékben.

Nagyvárad belterületén két jelentős telke is van: az egyik 1303, a másik 3565 négyzetméteres.

Mezőgazdasági területek is vannak a nevén: a Bihar megyei Hegyközpályiban 6,94 hektár, Hájóban pedig 13,91 hektár. 

Telkek, telkek mindenhol

Nem csupán Bihar megyében vannak telkei: a Kolozs megyei Magyarvalkón egy egyhektáros és egy 6,97 hektáros, Vama Vechén egy 9,18 hektáros, a Bihar megyei Betfián egy 6948 négyzetméteres, Kordón egy 1000 négyzetméteres. (Mindkét falu Váradszentmárton része, vagyis üdülőövezet, ehhez a településhez tartozik közigazgatásilag Félixfürdő és Püspökfürdő).

Rendelkezik még egy 932 négyzetméteres nagyváradi és egy 757 négyzetméteres székelykeresztúri telekkel.

Van egy nagyváradi (mindenestül 497,8 négyzetméteres) lakóháza, valamint egy 270 négyzetmétere hétvégi háza a Maros megyei Vármezőn.

Emellett 30 ezer lej értékű antik bútor, 50 ezer lej értékű festmény, valamint 60 ezer lej értékű óra szerepel a vagyonbevallásában.

Ugyanezen dokumentum szerint 2013-ban 20 ezer lejért eladott egy 2,63 hektáros telket Hegyközpályiban, valamint egy nagyváradi területet 81 ezer euróért.

Emellett 521 ezer lejjel hitelezett meg bizonyos cégeket.

A vagyonbevallás szerint a következő cégekben érdekelt: Stirea Kft. (25%), Softpartner Kft. (25%), Alexis Kft. (24,724%), Pro Idea Kft. (24,99%), Biolact Bihor Kft. (24,85%) és Bioland Bihor Kft. (25%).

Emellett az RDS RCS Rt. részvényese (0,149%) és a Vármező Kft. társtulajdonosa.

2013-ban szenátori illetménye 64 512 lej volt, emellett a Partiumi Keresztény Egyetemtől – ahol előadó tanárként tevékenykedik – 482 lej honoráriumot, az RDS RCS-től pedig 40 581 lej osztalékot kapott.

Csak fonódás, nem férhetetlenség

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdászi oklevelével rendelkező, 49 éves Biró Rozália 1991 óta tagja az RMDSZ-nek, amelynek színeiben 2001 és 2012 között Nagyvárad alpolgármesteri tisztségét töltötte be, 2012 óta pedig Bihar megyei szenátor a román parlamentben. 2007-ben választották a Szövetségi Képviselők Tanácsának élére, és ugyancsak Biró Rozáliát választotta elnökévé az RMDSZ tavaly megalakult nőszervezete.
Az RMDSZ jelöltje elmondta magáról, hogy a rendszerváltás utáni első évtizedben vállalkozóként, később pedig a közigazgatásban szerzett döntéshozói tapasztalatot, és miniszterelnök-helyettesi kinevezése esetén annak a koalíciós megállapodásnak akar érvényt szerezni, amelyet kormányra lépésekor kötött az RMDSZ a Victor Ponta kormányfő vezette Szociáldemokrata Párttal.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: 2010 óta érdekösszefonódási (nem pedig összeférhetetlenségi) gyanúval vizsgálódik ellene az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), de ügyében nincs előrelépés. A helyi sajtó úgy tudja, Biró Rozália alpolgármestersége idején olyan alapítvánnyal kötött ingatlanbérleti szerződést a nagyváradi városháza, amelynek egyik alapítója az RMDSZ politikusa volt. 

Hirdetés