Szemetelj helyesen, vagy fizess!

Ha másképp nem megy, bírságokkal próbálják rászorítania a váradiakat a szelektív hulladékgyűjtésre. Pedig sok esetben már az is nagy szó, ha a friss városlakók kukába dobják a szemetet.
Hirdetés

Levélben figyelmezteti a nagyváradi polgárokat az önkormányzat, hogy a szelektív hulladékgyűjtést mind az országos törvények, mind pedig a városi szabályzatok előírják. A megyeszékhely ugyanis rendkívül rosszul áll az EU-s normákhoz való idomulásban ezen a téren. A városokban ugyanis szelektív gyűjtés és újrahasznosítás révén évről évre csökkenteni kellene a szemétdombon lerakott hulladék mennyiségét, a váradiak viszont ehelyett egyre több szemetet dobnak ki.

Mint kiderült, a magánházban lakóknak alig húsz százaléka gyűjti különválogatva az újrahasznosítható hulladékokat, a tömbházlakók esetében pedig ez az arány még ennél is alacsonyabb. Egy felmérés részeként a monitorozás mellett felvilágosítási kampányt is tartottak az illetékesek. A lakosokat levélben ismételten informálták a szelektív hulladékgyűjtés módszereiről. A szemeteskonténereket ürítő munkások felmérték, hogy a kidobott hulladéknak mekkora része van különválogatva és hány százaléka kevert. Mint a polgármesteri hivatal közleményéből kiderült, a felvilágosító akció eredményeként a kampány három hónapja alatt 130 tonnáról 170-re nőtt azon újrahasznosítható hulladékok mennyisége, melyeket különválogatva dobtak ki a váradiak, és havonta mintegy száz tonnával csökkent a nem megfelelően eldobott és ezért kárbaveszett újrahasznosítható hulladékok mennyisége.

A szemetet helyesen kidobó embereket kulcstartókkal, zseblámpákkal, valamint szemeteszsákokkal ajándékozták meg. Jutalomban részesül majd emellett tíz lakótársulás és harminc magánszemély is.

Azokat a lakosokat viszont, akik nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, kemény – akár háromtól ötszáz lejig terjedő – büntetésekkel fenyegeti a polgármester. A város környezetvédelmi bírságokra számíthat abban az esetben, ha nem javul az újrahasznosítási arány, és nem csökken a pocsékba ment hulladékok mennyisége, az önkormányzat pedig inkább a szabálytalanul szemetelőkkel fizettetné meg az egyelőre még csak virtuálisan létező bírságokat, ahelyett hogy a városi költségvetést rövidítené meg.

Hirdetés