Újra nem lobog székely zászló Kézdi főterén

Itt a zászló, hol a zászló játék folyik egy ideje a székelyföldi városban. Kíváncsian várjuk, ki, mikor és hova húz fel újabb lobogót.
Hirdetés

Nem ismeretlen tettesek, hanem a városháza alkalmazottai távolították el a kézdivásárhelyi Gábor Áron téri székely zászlókat. Mint Bokor Tibor, a székelyföldi város polgármestere a Háromszéknek elmondta, ő utasította a lobogók eltávolítását, mivel a prefektúra által adott határidő aznap járt le.

Huszonöt napig loboghattak tehát Kézdin a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai által kitűzött székely zászlók.

Péter János, a Székely Nemzeti Ta­nács (SZNT) alelnöke leszögezte: nem értenek egyet a székely zászlók el­távolításával, az SZNT nem óhajt erő­szakot alkalmazni, de felhívják a közvélemény figyelmét, hogy a székely jelképek használatát nem tiltja semmiféle törvény, „jogunkban áll szabadon használni szim­bólu­ma­in­kat”. „Már ideje volna befejezni a zász­lós ingyencirkuszt – szögezte le az SZNT alelnöke –, hiszen akad­nak sokkal fontosabb dol­gok a város életé­ben.”

Mint ismeretes, a brassói táblabíróság május jogerős döntése értelmében 
nem csak a kézdivásárhelyi városháza homlokzatáról, hanem a főtérről is el kellett távolítani a székely zászlókat. Bokor Tibor akkor azt ígérte, az óriáslobogókat újra fel fogják húzni, ez alkalommal a székely katonanevelde előtti térre. Megvárják azonban, amíg Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese ismét el tud jönni Kézdivásárhelyre, és ünnepélyes körülmények között újra közösen húzzák fel a zászlót. A június eleji nyilatkozat szerint erre még a nyár folyamán sor kerülhet.

A HVIM viszont menet közben úgy döntött, nem hagyják székely szimbólumok nélkül a főteret, saját kezdeményezésből vonták fel a lobogókat. Tóth Bálint, a HVIM szóvivője akkor úgy nyilatkozott: akciójukkal azon döntés ellen próbálnak tiltakozni, ami a székely nemzeti jelképek eltávolítását írja elő.

 

Hirdetés