Bíróságon és az utcán is dulakodnak az állatvédők

Természetesen a sintérekkel, és csak Bukarestben. Ismét tilos a kóbor kutyák elaltatása.
Hirdetés

Első fokon pert nyert a Négy Mancs nevű állatvédő egyesület a bukaresti táblabíróságon, és elérte a gazdátlan kutyák elaltatásáról szóló rendelet felfüggesztését, de a román kormány fellebbezni készül – közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

A bukaresti utcákon szinte naponta dulakodásba keverednek a kutyák összefogdosását megakadályozni próbáló állatvédők a sintérekkel. A Négy Mancs büntetőjogi feljelentést is tett a kutyákat begyűjtő önkormányzati hatóság, az úgynevezett állatvédelmi felügyelet (ASPA) vezetői ellen, arra hivatkozva, hogy június 20. óta „törvényes jogalap nélkül folytatják a kutyák öldöklését”.
 
A parlament szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. A jogszabály azt követően szavazták meg, hogy egy kutyafalka halálra mart egy négyéves kisfiút.
 
A Négy Mancs a szeptemberben megszavazott törvény és annak végrehajtási rendelete közötti ellentmondásokra hivatkozott a jogvitában, de magának a törvénynek a megváltoztatását is szükségesnek tartja. A szervezet szerint a gazdátlan állatok kínzása és elpusztítása nélkül, ivartalanításukkal is megoldható lenne a járókelők biztonsága.
 
Bukarestben az áruházak parkolóit, parkokat és elhagyott telkeket falkákba verődött kóbor ebek lepik el, számukat tavaly 65 ezerre becsülték. Razvan Bancescu, az ASPA programfelelőse vasárnap úgy nyilatkozott: eddig 25 ezer kóbor kutyát gyűjtöttek be a főváros utcáiról, közülük 10 ezret altattak el. 
 
„Ha most megállunk, egy éven belül ugyanannyian lesznek. Az a célunk, hogy másfél év alatt legalább 90 százalékukat fogjuk össze, és akkor már csak azzal kell foglalkoznunk, hogy a felelőtlen emberek által elkergetett kutyákat begyűjtsük” – magyarázta a programfelelős.
 
Az állatoknak csak az nyújt védelmet, ha hivatalosan is örökbe fogadják őket, de nyilvántartásba vételüket és az ezzel járó felelősséget kevesen vállalják. Egy panellakás lakója csak akkor fogadhat örökbe kettőnél több kutyát, ha ehhez a lakóközösség is hozzájárul. A nyilvántartásba vett állatok elhagyása bűncselekménynek minősül, és kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

 

Hirdetés