Adóemelések a láthatáron

Sejthettük, hogy nem ússzuk meg adóemelések nélkül a tb-csökkentést, illetve az üzemanyagokra kivetett hétcentes jövedéki adó csúfos kudarcát. Csak azok járnak jól, akiknek bivalyerős autójuk van.
Hirdetés

Más adókategóriába kerülnek azok a magánszemélyek, akik nem lakhatási céllal adták bérbe a tulajdonukban levő ingatlant, amennyiben megvalósulnak a kormány tervei, akkor az ingatlan értékének a 2 százalékát kell adóként befizetniük.

Nem ússzák meg szárazon a gépkocsi-tulajdonosok sem, az autók adója is számottevően nő. A Mediafax értesülései szerint ezúttal nem a minél erősebb, annál nagyobb az adó elv érvényesül, hanem éppen fordítva, azoknak kell majd akár ét és félszer több adót fizetniük, akiknek 1600 köbcentiméteresnél kisebb hengerűrtartalmú jármű van a tulajdonukban.

A kormány által kidolgozott, az Adótörvénykönyvet módosítani hivatott intézkedések között a telekadóra vonatkozó előírásokat is találunk. A beltelkek adóját kívánják úgy módosítani, hogy annak értéke összhangban legyen a település rangjával és elhelyezkedésével, itt a jelenlegi 10535 lej/hektárról akár a hektáronkénti 83 ezer lejt is elérheti az adó értéke.

A gépkocsik esetében az adó a jelenlegi 8 lejről 20 lejre nőne 200 köbcentiméterenként 1600 köbcentiméterig, 1601 és 2000 köbcentiméter között 18-ről 30 lejre emelkedne, 2001 és 2600 köbcentiméter között viszont a jelenlegi 72 lejről 60 lejre csökkenne 200 köbcentiméterenként, és az ennél erősebb járművek esetében is adócsökkenés várható.

De ne dőljenek nyugodtan hátra azok sem, akiknek teherautójuk, motorkerékpárjuk, motorcsónakjuk vagy vízirobogójuk van, az ő zsebükből is több pénzt kíván kiszedni az állam bácsi.

Hirdetés