Begyűrűzött az élelmiszeráfa-csalás

24 millió eurónyi áfát nem fizetett be a legnagyobb hipermarketek fő zöldség- és gyümölcsbeszállítója. A Carrefour, Lidl, Metro, Cora és társai is innen vásároltak.
Hirdetés

62 cégből álló áfacsaló hálózatra bukkantak az adóellenőrök, amelyek 2012-től mostanig 24 millió eurónyi áfával és profitadóval rövidítették meg az állami büdzsét.

Az Adócsalás Elleni Főigazgatóság (DGAF) ellenőrei idén január óta figyelik a hálózatot, amelyről kiderült, hogy 58 tagja fantomcég. Ezeket hátrányos helyzetű hazai és az arab konfliktusövezetekből menekült magánszemélyekkel jegyeztették be, akik cégenként 100-200 lejt kaptak. 
 
A fantomcégekkel olyan beszállítói, importőri és kiszámlázási láncolatot hoztak létre, amelyben „eldugták” a behozott zöldségek és gyümölcsök után fizetendő áfát (TVA), esetenként profitadót. Azt használták ki, hogy uniós tagállamok közötti kereskedelem nemcsak hogy vámmentes, de áfamentes is, illetve az áfát csak az utolsó cég kell, hogy befizesse, amely eladja a terméket. 
 
A láncolatba került viszont áru nem uniós országból is, Törökországból citrusféléket importáltak olyan cégtől, amelyet egyikük apja vezet. Ezeknek az áfakötelezettségét egyes fantomcégek vették át, a „tiszta” cégek pedig visszakérték az államtól az áfát. A fantomcégek több adócsalási módszerrel is éltek, vagy nem vallották be az áru teljes értékét, vagy egyszerűen elfelejtettek adót fizetni, és csődöt jelentettek, vagy olyan cégnek állították be a láncolatban, amely áfamentességet élvez.
 
Három céget pedig arra használt a szűk irányítócsoport, hogy komoly, törvényes és megbízható kereskedőkként a legnagyobb hipermarketekkel (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image) kössenek beszállítói szerződéseket. A nagy boltláncok közül többnek is ez a csoport volt a fő zöldség- és gyümölcsbeszállítója, sőt piacvezetőnek számított az ágazatban.
 
Két és fél éven át hetente 28 kamionnyi, mintegy 570 tonna zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Romániába, főként banánt és narancsot Franciaországból, Hollandiából, Görögországból, Olaszországból.
 
Az adóellenőröknek az tűnt fel, hogy a behozott áru mennyiségéhez képest elenyésző adót fizettek. Az utolsó évben például a hipermarketeknek megközelítőleg 100 millió euró értékben adtak el árut, és nemcsak hogy megtagadták az áfafizetést, de könyvelési trükkökkel még ez a csoport igényelt vissza TVA-t az államtól.
 
A rendőrség és ügyészség szervezettbűnözés elleni osztálya (DIICOT) szerdán 46 házkutatást végzett, és 28 személyt kísért be kihallgatásra. Közülük 12-t helyeztek 30 napos előzetes letartóztatásba. Legfoglaltak továbbá 500 tonna zöldséget és gyümölcsöt, luxusautókat és valutát mintegy 330 ezer lej értékben.

Hirdetés