Kormánykoalíciós vita: marad a bizonytalanság

Rághattuk szerdán a körmünket, végül maradtunk a semmivel. Az azonban változatlanul biztos, hogy nem biztos itt semmi.
Hirdetés

Továbbra is patthelyzet uralkodik a kormánykoalíció, miután Victor Ponta kormányfő és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szerdai tárgyalások során nem jutott kompromisszumra. Mint ismeretes, a megbeszélések tétje nem volt kevesebb, mint a szövetség esetleges távozása a kormánykoalícióból.

AZ RMDSZ-esek azt követően gorombultak be, hogy a koalíciós partnereik a megkérdezésük nélkül döntöttek a magyarságot érintő ügyekben, mint például Magyarország nagyváradi és marosvásárhelyi konzuli irodája megnyitásának elutasításáról, továbbá a külügyminisztérium a román állam nevében a Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzését elutasító Európai Bizottság oldalán kérte a belépését a perbe. Ezzel gyakorlatilag az RMDSZ-szel szemben foglalt állást, hiszen Kelemen Hunor a kormány miniszterelnök-helyettese a kezdeményezők polgári bizottságának az egyik tagja és a per egyik felperese.

Azt viszont, hogy a közösséget érintő sérelmek miatt kilép-e valóban az RMDSZ, egyelőre nehéz lenne megjósolni. Főként olyan körülmények között, hogy a Krónika értesülései szerint a polgármesterek nyomásgyakorlással próbálják ezt megakadályozni, mivel a kormányban éppen ebben az időszakban véglegesítik az idei és jövő évi beruházási listákat. Márpedig ha az alakulat távol kerül a „húsosfazéktól”, a magyar elöljárók irányította városok és községek elesnek a költségvetési pénzektől, ezáltal hoppon maradnának a választók előtt. Más politikai alakulatokhoz hasonlóan a polgármesterek szava azért nyom sokat a latban az RMDSZ-ben, mivel választások idején ők a legalkalmasabbak a választópolgárok mozgósítására, a szavazatszerzésre.

A Krónika információi szerint éppen ezért felmerült az a forgatókönyv is a szövetség vezetőségében, hogy Kelemen Hunor lemond a miniszterelnök-helyettesi posztról, az RMDSZ viszont kormányon marad.

Várhatóan pénteken tudunk majd többet a témáról, akkor ül ugyanis össze a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), amely a kilépés kérdésében hivatott dönteni.

 

Hirdetés