Rendesen odapirít a FUEN elnöke Pontáéknak

Az európai kisebbségek ernyőszervezete szerint a huszadik század elejére jellemző merev szemléletet és idejétmúlt nemzetállami reflexeket tükröz Victor Ponta kormánya, amikor saját kisebbségei ellen hadakozik.
Hirdetés

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szolidaritásáról biztosította az RMDSZ elnökét, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest a Minority SafePack nevű kisebbségi európai polgári kezdeményezés ügyében kialakult kormányzati szintű nézeteltérésben.

A Románia válasszon európai megoldást a kisebbségvédelemben című közleményben a FUEN elnöke rámutatott: az RMDSZ javaslatára útjára indított polgári kezdeményezés európai szintű megoldásokat szorgalmaz arra vonatkozóan, hogyan alkosson jó szabályokat az Európai Unió a nemzeti kisebbségek védelmében. Ezt a kezdeményezést egyöntetűen támogatják a FUEN tagszervezetei, amelyek mintegy ötvenmillió, nemzeti kisebbségekhez, illetve nyelvi csoportokhoz tartozó polgárt képviselnek.

Ne ellene, hanem mellette

„Románia olyan érvekkel indokolta perbe lépési kérelmét az Európai Bíróságon, amelyek a huszadik század elejére jellemző merev szemléletet és idejétmúlt nemzetállami reflexeket tükröznek (…) Bízunk abban, hogy a Victor Ponta vezette román kormányban lesz annyi bölcsesség, hogy visszavonja keresetét” – fogalmazott Hans Heinrich Hansen, az európai kisebbségek ernyőszervezetének elnöke, arra utalva, hogy Románia a kisebbségekkel szemben avatkozott be a Minority SafePack ügyében indult luxemburgi perbe.
 
A kisebbségek tavaly októberben felkérték a tagállamok kormányait, köztük Romániáét, hogy támogassák polgári kezdeményezésüket. A FUEN elnöke megjegyezte, hogy a kezdeményezés által javasolt jogi szabályozás a külhoni románok – kiváltképp a Szerbiában és Ukrajnában élő román közösségek – számára is fontos eszköz lenne.

Hirdetés