Négy hónapig tartott az érdekházasság?

Az RMDSZ a kormányból való kilépést fontolgatja. Az ok: a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés luxemburgi pere, amelybe az RMDSZ által is támogatott román kormány az RMDSZ ellen lépett be.
Hirdetés

Kelemen Hunor tudathasadásos állapotnak nevezte, hogy az RMDSZ a Minority SafePack egyik kezdeményezőjeként perben álljon az RMDSZ-szel, mint a kormánykoalíció egyik tagjával – írja a Transindex. Az RMDSZ elnöke Titus Corlățean partizánakciójának tartja, hogy a román kormány belépett a perbe, mivel a külügyminiszter senkivel sem egyeztetett erről. A téma nem szerepelt soha sem a koalíciós ülések, sem a kormányülések napirendjén – szögezte le Kelemen.

A Gândul értesülése szerint a kormánykoalíció sorsa jövő héten dőlhet el, amikor is Kelemen Hunor és Victor Ponta miniszterelnök tárgyalóasztalhoz ül, hogy tisztázza a helyzetet. A Transindex úgy tudja jövő hét péntekre összehívták a Szövetségi Állandó Tanácsot is, amely döntést hoz az ügyben.
 
A román lap szerint csekély az esélye annak, hogy a kormány az RMDSZ kedvéért kilépjen a perből. Annál is inkább, mivel Victor Pontát nem érné váratlanul az RMDSZ kilépése a kormányból. A PSD már az elnöki választásra gyúr, melynek kampányában nem mutatna jól a magyar koalíciós partner. 
 
A külügyminisztérium a Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzését elutasító Európai Bizottság oldalán kérte a belépését a perbe. Ezzel gyakorlatilag az RMDSZ-szel szemben foglalt állást, hiszen Kelemen Hunor a kormány miniszterelnök-helyettese a kezdeményezők polgári bizottságának az egyik tagja és a luxemburgi bíróságon zajló per egyik felperese. Korábban Szlovákia az Európai Bizottság oldalán, Magyarország a kisebbségi kezdeményezők oldalán kérte belépését a perbe.
 
Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kidolgozott Minority Safepack elnevezésű javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak. A bejegyzés elutasítása miatt az egész Európára kiterjedő aláírásgyűjtés sem indulhatott el, amellyel a kezdeményezők igazolhatták volna javaslataik társadalmi megalapozottságát.
 
Kelemen Hunor május elején az MTI kérdésére biztosnak mondta, hogy Románia nem fog belépni a luxemburgi perbe. A kérdés akkori felvetését az indokolta, hogy az EU luxemburgi bíróságán zajlik egy másik hasonló témájú per is, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői indítottak az Európai Bizottság ellen a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésük elutasítása miatt. Abba a perbe Szlovákia, Görögország és Románia lépett be az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán. 
 
Fotó: victorponta.ro

Hirdetés