Gerillatáblák tették egy kicsit magyarabbá Kolozsvárt

Magyarul és németül is kiírta a kincses város nevét a MOST-ACUM akciócsoport.
Hirdetés

Felvidéki magyar mintára helyezett ki gerillaakció keretében magyar és német nyelvű helységnévtáblákat Kolozsvár határában az újonnan létrehozott MOST-ACUM nevű csoportosulás. Akciójukról a szombaton létrehozott Facebook-profiljukon is tájékoztatnak. Az útügyi hatóság által kihelyezett táblától jól láthatóan különböző pannó mind a felhasznált lemez minőségében, mind pedig a felirat betűtípusában elüt a hivatalos Cluj-Napoca felirattól, így valószínűsíthető, hogy nem a hatóságok megtévesztésének, hanem a figyelemfelkeltésnek szándékával készültek.

„Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet Kolozsvár többnemzetiségű jellegére és bátorítsuk a kolozsvári polgárok szabad anyanyelvhasználatát. Akciónkkal nem törekszünk értelmetlen etnikai konfliktus gerjesztésére. Ellenkezőleg! Azt szeretnénk, hogy régiónk minden lakosa szabadon használhassa anyanyelvét, és ez az állapot a nyilvános feliratokban is természetessé váljon. Úgy gondoljuk, hogy a Kolozsváron élő 49 ezer magyarnak ugyanaz a tisztelet jár, mint a románságnak és ehhez kell igazítani nyelvi környezetünket is. A szász eredetű „Klausenburg” megnevezés feltüntetésével pedig városunk multikulturális történelmi hagyományai előtt tisztelgünk” -– írják közleményükben.

Emlékeztetnek, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében van lehetőség hivatalos többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére. Pozitív például szolgálhat Kolozsvár számára Nagyszeben és Segesvár. Ezúton kérik a helyi elöljárókat, cseréltessék le a jelenlegi egynyelvű, diszkriminatív helységnévtáblákat a város hagyományaihoz, jelenéhez és jövőjéhez méltó, háromnyelvű táblákra.

„A MOST – Mozgalom a szabad nyelvhasználatért magyar és román nemzetiségű tagjai a nemzetek közötti egyenrangú partnerség előmozdítása érdekében a jövőben is törekedni fognak a többnyelvűség ösztönzésére. Tevékenységünket civilként, a politikától távol maradva, békés eszközökkel kívánjuk folytatni” – zárják „bemutatkozó” közleményüket.

Hirdetés