Băsescu, a bubópestises

Traian Băsescu egyik pillanatról a másikra elnökjelölt-támogatóból páriává lett. Hála néked, maffia.
Hirdetés

Testvére őrizetbe vételének, majd letartóztatásának pillanatától bármilyen összekapcsolás Traian Băsescuval az imázs tekintetében katasztrofális lesz bárki számára, aki idén elindul az elnökválasztáson. A Mondial–Băsescu botrány gyakorlatilag attól függően fogja megszűrni a lehetséges elnökjelölteket, hogy a Berceagate fényében most milyen álláspontra helyezkednek.

A bűnösségekről vagy ártatlanságokról nem a sajtóban, hanem a bíróságokon döntenek, de a politikusok a tevékenységüket figyelemmel kísérő emberek jogerős értékítéleteivel dolgoznak. És bármennyire is igaza lenne jogi szempontból egy adott pillanatban egy politikusnak, ez fityinget sem ér, ha ilyen vagy olyan irányú közvélekedés már kialakult róla. Ha az emberek „trükkös”-nek, „csavargó”-nak vagy maffiózók cinkosának látják, akkor ez per, bíróságok és bírák nélkül is rajta ragad.

A mostani „Berceagate” – az elnöki családdal összekapcsolt befolyással való üzérkedési botrány – Traian Băsescut kerülendő politikussá teszi, ami az imázsával történő politikai összekapcsolást illeti. Sokat beszéltek arról, hogy ebben a Románia elnöki tisztségéért folyó kampányban mennyit fog számítani az a támogatás, amit a jelenlegi elnök fog nyújtani az egyik vagy másik jelöltnek. A „Berceagate”-től kezdve arról fognak beszélni, hogy milyen messzire kell menekülnie bármelyik jelöltnek Traian Băsescu imázsától. Még akkor is, ha Traian Băsescu nyilvános diskurzusa és állásfoglalása hibátlan lesz ebben a botrányban, még akkor is, ha érintettsége csak rokoni kapcsolatából származik és semmi többről nincs szó, a románok szemében lenullázódott a jelenlegi elnök imázsa és ezen nagyon kevés dolog tudna változtatni.

Hasonlóképpen, egy adott politikai szereplőnek nyújtott támogatása mostantól kezdve a nyakukba akasztott malomkő lesz.

Az elhatárolódások már elkezdődtek. Félénken, óvatosan, de elkezdődtek. Nézzék meg figyelmesen a már bejelentett jelölteket és azt, amit azokról az eseményekről mondanak, melyeknek Mircea Băsescu és Bercea Mondial a főszereplőik. Akik még nem érezték meg a politikai veszélyt, azok a következő hetekben megjelenő szociológiai felmérések számaiban fogják meglátni, és sebesen irányt váltanak majd, megrémülve a választási pontok elvesztésétől.

A börtönben ülő, de Traian Băsescu imázsához – mint bélyeg a levélhez – hozzáragadt Bercea Mondial éppen kiiktatta a jelenlegi elnököt az őszi elnökválasztás politikai játékaiból.

Hirdetés