Lássuk, ma ki mit mondott az autonómiáról

Az SZNT által benyújtott petícióra érkezett kormányálláspontról, akárcsak az autonómiaküzdelemről másképpen vélekednek az erdélyi politikai pártok. Ezen a héten is. Összegezzünk.
Hirdetés
„Romániára nem hárul semmilyen nemzetközi egyezményből származó kötelezettség, amely szerint etnikai alapú területi autonómiát vagy bármilyen kollektív jogot kellene biztosítania a kisebbségeknek. A nemzetközi jog csupán a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek egyéni jogait szentesíti, amelyeket másokkal együtt is lehet gyakorolni.” – válaszolta jókora késéssel a román kormány az SZNT március 10-i beadványára.
 
A válasz értelmezése miatt újra szájkaratéba kezdtek a romániai magyar pártok. Mint ismeretes, Izsák Balázs SZNT-elnök Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől kért magyarázatot a kormány álláspontja miatt nyílt levelében. Magyarázatot azonban nem kapott.  

Székely zászlók a Partiumban

Időközben a „törvénytelenségek elkerülése végett” román prefektusi körlevélben figyelmeztették az önkormányzatokat, hogy ne fogadjanak el autonómiapárti határozatokat.
 
Tőkés László EP-képviselő, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi képviselői székely zászlókat tűztek ki irodáikra, mint fogalmaztak, nemzeti szimbólumok és Wass Albert könyveinek védelmében. Temesváron, Aradon, Szatmárnémetiben, Zilahon, Kisjenőben, Nagyszalontán, Érmihályfalván, Székelyhídon, Margittán, Élesden, Szalacson, Bihardiószegen és Nagyváradon is lobog a székely zászló.

Kovács: autonómia azért lesz, mert az RMDSZ dolgozik érte

Toró T. Tibor néppárti elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt kérte Magyarország kormányától, hogy kezdeményezze a magyar–román alapszerződés felülvizsgálatát, továbbá tegyen olyan módosító javaslatokat a román félnek, amelyek segítik az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket. Toró nem mulasztott el odaperzselni a kormányon lévő RMDSZ-nek mondván: a szövetségnek el kell döntenie, hogy öncélnak tekinti-e a kormányzati szerepvállalást, vagy pedig eszköznek az autonómia megvalósításában, és hogy az autonómiát valóban stratégiai célnak tekinti-e, vagy csak szavazatszerző eszköznek, amellyel hatalomra lehet kerülni.
 

Kovács Péter az RMDSZ hírlevelében reagált Toró T. Tibornak, az Erdélyi Magyar Néppárt  elnökének kijelentéseire fölöslegesnek nevezve az alapszerződés felülvizsgálatát. „Attól még nem lesz autonómia, mert valami egy értelmezhető dokumentumban le van írva” – jelentette ki a főtitkár. Hozzátette, Romániában azért lesz kulturális, majd területi autonómia, mert az RMDSZ nap mind nap dolgozik ezért az önkormányzatokban, a parlamentben, a kormányban és az Európai Parlamentben. 

„Toró T. Tibornak a romániai választók 0,2 százalékos támogatásával a háta mögött könnyű az RMDSZ kormányzati szerepvállalását bagatellizálnia. Számára a jogérvényesítés abban merül ki, hogy a hírtévék kamerái előtt székely zászlót tűznek ki Tőkés László irodájára. Ha majd ennél, csak egy hajszállal is komolyabb eredményeket tudnak felmutatni, akkor komolyan vesszük bírálataikat” – hangsúlyozta a Szövetség főtitkára. 

„Túltaktikázott” autonómiatervezet

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is tartott ma sajtótájékoztatót, aki az autonómia-törvénytervezetet kidolgozó RMDSZ-MPP kétpárti bizottság tagjaként saját álláspontját ismertette.  Szerinte az RMDSZ „túltaktikázta” az autonómiatervezet elkészítését és benyújtását, de komolyan gondolja azt. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség 2013-as kongresszusán ellenszavazat nélkül elfogadta, hogy az RMDSZ elkészíti, benyújtja és fenntartja az autonómiastatútumot. A jövő évi kongresszusig ezt a vállalást abszolválni kell – tette hozzá. Ami a taralmi kérdést illeti: a külügy és a hadügy kivételével minden hatáskörnek a Székelyföldre kell kerülnie, a magyar regionális hivatalos nyelv kell legyen, és rendezni kell a hivatalokban az etnikai arányosság kérdését, a románok jogait, és a pénzügyi autonómiát.

Fotó: emnt.org, maszol.ro

Hirdetés