Az államfő lemondását követeli Ponta fivére gyanús ügyletei miatt

Áll a bál Bukarestben: az államfő testvére állítólag befolyással üzérkedett. A kormány most ezt az elnökre próbálja ráverni.
Hirdetés

Újabb botrányt robbantott ki Bukarestben a Traian Băsescu államfővel szemben álló kormány udvari csatornájának számító Antena 3 hírtelevízió: a csatorna szerda este olyan hangfelvételt tett közzé, amely állítólag azt bizonyítja, hogy az elnök testvére, Mircea Băsescu befolyással próbált üzérkedni, és egymillió euróért cserében ígéretet tett arra, hogy enyhe ítéletet jár ki egy emberölési kísérlettel vádolt ismert alvilági figura számára.

A vélhetően 2012-ben készült felvételen a craiovai alvilág egyik ismert alakja, a Bercea Mondial néven ismert Sandu Anghel fia, Florin Anghel beszélget Mircea Băsescuval utóbbi konstancai irodájában. A beszélgetés tárgya az, hogy Mircea Băsescu ígérete ellenére sem intézte el, hogy a craiovai romaklán feje enyhe büntetést kapjon: a beígért egy év helyett hét és fél évet róttak ki rá. Florin Anghel Băsescu szemére hányja ezt, és számon kéri, hogy megkapta-e a vesztegetési pénzt. Anghel egy 350 és egy 250 ezer eurós részletről beszél, Băsescu azonban azt mondja, hogy csak az utóbbiról tud.

Anghel ekkor megkérdii, hogy Traian – azaz az államfő – tud-e az ügyről, és azt kéri, hogy Băsescu járjon nála közben. Az államfő testvére azonban azzal mentegetőzik, hogy az elnök nem keveredhet bele.

Az ügy előzménye, hogy Florin Anghel, valamint húga és annak férje ellen zsarolás miatt eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), miután tetten érték őket, amikor 280 ezer eurót követeltek Mircea Băsescutól annak fejében, hogy ne hozzák nyilvánosságra állítólagos korrupciós ügyeit.

Florin Anghel ügyvédje, Pavel Abraham ennek nyomán múlt héten befolyással üzérkedés, csalás és a hatság félrevezetése miatt feljelentést tett Mircea Băsescu ellen, és saját bevallása szerint azért hozták nyilvánosságra a hangfelvételeket, mert a DNA „nem kezeli kellő komolysággal” az ügyet.

Mircea Băsescu csütörtökön reggel közleményben cáfolta az ellene felhozott vádakat, mondván: nem ígért közbenjárást Anghel ügyében, nem kapott pénzt, az államfő pedig semmilyen szinten nem érintett az ügyben.

Szerinte a hangfelvételt kontextusából kiragadva, tendenciózusan tárták a nyilvánosság elé, a pénz pedig nem neki szólt, hanem egy harmadik személy fizetett vissza Angheléknek egy korábban fölvett kölcsönt az ő irodájában.

Mircea Băsescu egyébként arról nevezetes, hogy 2010-ben elvállalta Sandu Anghel unokájának a keresztapaságát.

Az ügy kapcsán Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön lemondásra szólította fel Traian Băsescu államfőt, mondván: bár az államfő nem érintett az ügyben, ezzel bizonyítaná, hogy az igazságszolgáltatás valóban zavartalanul végezheti tevékenységét.

Bercea Mondialt egyébként 2012-ben azért ítélték hét év szabadságvesztésre, mert 2011-ben egy craiovai szórakozóhelyen megkéselte saját unokaöccsét. Fiát, Florin Anghelt szintén elítélték emberölési kísérletben való bűnrészesség miatt.

 

 

Hirdetés