Kiestek a címvédő spanyolok, megizzadtak a hollandok, hengereltek a horvátok

Spanyolország számára véget ért egy korszak: a 2010-es világbajnok, 2008 és 2012 Európa-bajnoka a csoportmeccsek után hazautazik a brazíliai világbajnokságról.
Hirdetés

A 2010-es világbajnok spanyolok ugyanúgy jártak a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, mint 2002-ben a franciák, 2010-ben pedig az olaszok: címvédőként már a csoportmérkőzések után búcsúzni kényszerülnek.

Iniestáék a hollandoktól a B csoport nyitómeccsén elszenvedett 5-1-es vereség után szerdán este Chilétől is kikaptak 2-0-ra, így a szintén biztos kieső ausztrálok elleni meccs után csomagolhatnak.

A chileieken már a meccs elején látszott, egyáltalán nem gondolták úgy, hogy bármiért is alárendelt szerepet kellene játszaniuk: a meccs két gyors chilei helyzettel indult, már az első percben vezetést szerezhettek volna, ha eltalálják a kaput.

Mivel azonban nem tették, lassan-lassan feltámadtak a spanyolok, és a sokpasszos játékkal többször is sikerült följutniuk Pedro kapuja elé. Az első komolyabb helyzetet Xabi Alonso hagyta ki: egy, a tizenhatoson belüli kavarodás végén lőtt a chilei kapusba.

Aztán a spanyolok zuhantak végső kétségbeesésbe: Vidal szerzett labdát a félpályánál, végigloholt vele a jobb szélen, a tizenhatosban Aranguízhoz passzolt, aki magára vonta az összes védő figyelmét, majd Vargas elé tálalt, aki Casillas mellett a hálóba gurított.

A spanyolok a bekapott gól után folyamatosan birtokolták a labdát, de sok helyzetük nem volt, Diego Costa oldalhálóban landoló lövése volt a legnagyobb eredmény, amit a félidő végéig elértek.

Nem így a chileiek. Xabi Alonso úgy döntött, hogy ha már egyébbel nem tud eredményt elérni, „a riói mészáros” megtisztelő címére tör, és elkezdett rugdalózni. Az első szabálytalanság után sárga lapot kapott, a második után a spanyol kapuhoz közel szabadrúgást ítéltek. A szabadrúgást az áldozat, Alexis Sánchez vállalta el, kapura tartó lövését Casillas kitolta, a labda azonban Aranguíz elé pattant, aki megduplázta a dél-amerikaiak előnyét.

A szünetben Vicente del Bosque megpróbálta elejét venni, hogy a fejét elveszítő Xabi Alonso kiállíttassa magát, így Kokét küldte pályára helyette.

A fordulást követően továbbra is a spanyolok támadtak, és Diego Costa már a félidő elején vissza is hozhatta volna a spanyol reményeket, de lövésébe Isla belelépett, majd Busquets bírt négy és fél méterről az üres kapu mellé pörgetni.

 

 

A spanyolok hiába támadtak, a chilei védelem áttörhetetlen falként tömörült előttük. Del Bosque Diego Costa helyett pályára küldte Torrest, de sokat ő sem tudott lendíteni a spanyolok helyzetén.

A végéig Chile Isla révén növelhette volna az előnyét, de fölé durrantotta, a kétségbeesetten rohamozó spanyolok próbálkozásait pedig Bravo kapus bravúrok sorozatával hárította. A lefújásig több gól már nem született, így véglegessé vált, hogy a címvédő spanyolok az utolsó, Ausztrália elleni meccs eredményétől függetlenül – az ausztrálokkal együtt – kiestek. Hollandia és Chile pedig továbbjutott, ugyanakkor az egymás ellen játszandó utolsó fordulónak van tétje: az, hogy melyikük kerüli el az A csoportból minden bizonnyal továbbjutó Brazíliát.

Del Bosque: megérdemelten estünk ki

A meccs után Vicente del Bosque spanyol szövetségi kaptány úgy nyilatkozott: megérdemelten estek ki a csoportból. „Megérdemelten estünk ki, de volt tartás a csapatunkban. Mentünk előre, ám a kapu előtt nem voltunk elég határozottak. Erre nincs mentségünk” – mondta rezignáltan.

Chilei kollégája, Jorge Sampaoli érthető módon vidámabb volt. Elégedett vagyok a játékosok teljesítményével, felnőttek a feladathoz. De legnagyobb győzelem a következő győzelem, Hollandia ellen a csoport első helye lesz a tét” – mutatott rá.

Hirdetés

B csoport, 2. forduló:
Chile-Spanyolország 2-0 (2-0)
Rio de Janeiro, 74 ezer néző, v.: Mark Geiger (amerikai)
gólszerzők: Vargas (20.), Aránguiz (43.)

sárga lap: Vidal (26.), Mena (61.), illetve Xabi Alonso (41.)

Nehezen ment a kenguruszelídítés a hollandoknak

Úgy tűnik, a hollandok eldöntötték, hogy ők csak fordulatos és gólzáporos meccseket hajlandóak játszani Brazíliában: miután pénteken a spanyolokat verték agyon, szerdán az ausztrálokat győzték le a B csoport második fordulójában.

Volt azonban egy árnyalatnyi különbség: míg a világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyolok ellen 0-1-ről fordítva csodálatos meccsen győztek 5-1-re, addig az ausszik alaposan megizzasztották a 3-2-es győzelmet arató Robbenéket, és tulajdonképpen végig benne volt a meccsben, hogy legalább ikszre hozzák a mérkőzést.

A hollandok mintha úgy álltak volna fel a pályán, hogy pont nem a Chilétől viszonylag simán, 3-1-re kikapó ausztrálok ellen akarják agyonhajtani magukat. Cahill és társai azonban éppen azért, mert hátrányból indultak, és tudatában voltak technikabeli hiányosságaiknak is – már a hollandokkal szemben -, nagyon belekezdtek, letámadtak, és nemigen hagyták az Oranjét kibontakozni. A meccs hosszú ideig arról szólt, hogy az ausztrálok félpályán rombolták a hollandok nem túl combos akcióit, aztán néha-néha ők is megiramodtak Cillesen kapuja felé, de nem sok eredménnyel.

 

A huszadik percben aztán Robben kapott labdát a félpályán, és a túlságosan előre húzódó ausztrál védőket lefutva végigszáguldott a pályán, és védhetetlen gól zúdított Ryan hálójába.

A hollandok még a gólörömnél tartottak, amikor a középkezdésből az ausztrálok már egyenlítettek is: McGowan 35 méterről keresztbe ívelt labdáját a bal oldalon előre vágtató Cahill bal lábbal, kapásból durrantotta Cillesen feje fölött a léc alá. Eddig ez volt a vébé gólja.

A gyors egyenlítés úgy meglepte a hollandokat, hogy hagyták az ausztrálokat támadni, ami a fordulás után góllá is ért. Bozanic Janmaat kezére rúgta a labdát, de mivel ez a holland tizenhatoson belül történt, tizenegyest ért, és Jedinak be is lőtte, óriási meglepetésre vezetéshez juttatva ezzel az ausztrálokat.

A fogadóirodák üzemeltetői ekkor már a kezüket dörzsölték, a papírforma holland győzelemre fogadók pedig az idegroham szélén álltak, de aztán egy kontra végén Van Persie kavart egyet a bal oldalon, és mintegy nyolc méterről lőtt hatalmas gólt.

Nem volt azonban még vége: a socceroo-k nem omlottak össze, és továbbra is támadtak, sőt a meccs legnagyobb ziccerét is összehozták, de ez a meccs legnagyobb kihagyásába torkollt. Vlaar közvetlenül a kapuja előtt elvesztette a labdát, Oar elindult vele a kapu felé, de nem lőtte rá, ehelyett középre adott – önzetlensége pedig megbosszulta magát, az érkező Leckie számára ugyanis túl alacsonyan jött a labda, így bevetődve inkább mellkassal, mint fejjel pöckölt bele, Cillesen számára pedig gyerekjáték volt begyűjteni a labdát.

És a fordulásnál a kihagyott helyzet máris megbosszulta magát: Depay mintegy harminc méterről durrantott rá, a lapos lövés pedig pont Ryan kapus előtt pattant meg, így nem tudta hárítani, Hollandia ismét vezetést ünnepelhetett. Ezt követően már Robbenék támadtak többet, a csalódott ausztrálokban nem volt elég erő az egyenlítésre, így a hollandok a vártnál nehezebben, de győztek, és 6 ponttal várják a Chile elleni utolsó csoportmeccset.

Van Gaal: a taktika segített

Louis van Gaal holand szövetségi kapitány megkönnyebbülten nyilatkozott a meccs után. „Tudtam a meccs előtt, hogy nehéz lesz, mert szenvedély és meggyőződés fűti az ausztrálokat. Labdabirtoklásban nagy problémáink voltak. A második félidőben aztán átálltunk 4–3–3-ra, és akkor már jobban játszottunk” – értékelt.

Ange Potecoglu ausztrál szakvezető viszont szomorú volt. „Fájdalmas a vereség, mivel mindenki kiemelkedően teljesített. A mérkőzés nagy részében úgy tűnt, hogy sokkal inkább közelebb állunk a bravúrhoz, mint nem” – mondta.

B csoport, 2. forduló:
Hollandia-Ausztrália 3-2 (1-1)
Porto Alegre, 41 ezer néző, v.: Dzsamel Hajmúdi (algériai)
gólszerzők: Robben (20.), van Persie (58.), Depay (68.), illetve Cahill (21.), Jedinak (54., 11-esből)
sárga lap: van Persie (47.), illetve Cahill (43.)

Legázolták Kamerunt a horvátok

Az első meccsen a braziloktól egy igazságtalanul befújt tizenegyes miatt vereséget szenvedő horvátok Kamerun ellen javítottak: az első mérkőzésről eltiltás miatt hiányzó Mandzukic vezérletével az A csoport második körének második meccsén átgázoltak az Eto’o nélkül pályára lépő afrikaiakon, akik immár két vereség után biztos kiesők.

A kockás mezesek már a 11. percben megszerezték a vezetést Olic révén, a kamerunikak pedig nemigen mutattak erőt. Legalábbis nem úgy, ahogy kellett volna: a 40. percben egy horvát támadásnál Song valami megfejthetetlen okból hátba sújtotta Mandzukicot, aki ráadásul labda nélkül futott, a játékvezető pedig azonnal kiállította a kamerunit.

Ez meg is pecsételte az afrikaiak sorsát: Perisic már rögtön a fordulás után megduplázta a horvát előnyt – Itandje kapus kirúgása pont hozzá pattant a felezővonalon, ő átvette, és a bal oldalon végigsprintelve egyedül oldotta meg az akciót.

A továbbiakban már csak formaság volt a horvátok számára a mérkőzés: Mandzukic duplájával kiütötték a vébé előtt még a prémiumemelésért sztrájkoló kameruniakat, akik ezek után vélhetően örülhetnek, ha a hazafelé vezető útjukat kifizeti a szövetség.

Horvátországnak még van esélye a továbbjutásra, ehhez azonban az utolsó fordulóban a 4 pontos mexikóiakat kell legyőznie.

Kovac: hatékonyak voltunk

Niko Kovac horvát szövetségi kapitány még a lehengerlő győzelem után is önkritikusan értékelt. „Az gondjaink voltak, de aztán javult a labdabirtoklásunk. Nagyon hatékonyan játszottunk ma este. Bár Kamerun nem teljesített tudásához mérten, ez részben a  mi játékunknak is köszönhető” – nyilatkozta.

A csoport, 2. forduló:
Horvátország-Kamerun 4-0 (1-0)
Manaus, 39 982 néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Olic (11.), Perisic (48.), Mandzukic (61., 74.)
kiállítva: Song (40.)

Mi várható ma?

Ma este héttől a C csoportban Kolumbia Elefántcsontparttal játszik, éjjel egytől pedig Japán Görögországgal. A D csoportban tíztől Uruguay-Anglia meccsen izgulhatnak a drukkerek.

 

Hirdetés