Nem razziáznak a medvék Tusnádfürdőn

Egy darabig legalábbis. Mert mindjárt itt a Tusványos, és ők sem bolondok, hogy kimaradjanak egy ekkora buliból.
Hirdetés
Befogták és elszállították Tusnádfürdőről azt az anyamedvét, amelyik három boccsal járt be rendszeresen a városba élelmet szerezni, és rettegésben tartotta a székelyföldi település lakóit – közölte az Agerpres hírügynökség.
 
A medvecsaládot három heti megfigyelés után csalogatták be hétfő hajnalban egy ketrecbe a tusnádfürdői vasúti állomás mellett. Ott elkábították az állatokat, és egy másik megyébe szállították őket. Az anyára helymeghatározó (GPS) jeladó készüléket szereltek, amely annak a megfigyelését teszi lehetővé, hogy milyen mértékben sikerül beilleszkednie új környezetébe – magyarázta Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója.
 
A környezetvédelmi hatóságok arra készülnek, hogy ezen a héten egy másik két bocsos anyamedvét is befogjanak és elvigyenek Tusnádfürdőről.  A garázdaságok nem ritkák a faluban,  az is előfordult már, hogy egy medve
 

betörte egy idős asszony házának az ajtaját,

és bement az előszobába élelemért. Egy évvel ezelőtt pedig Korodi Attila jelenlegi környezetvédelmi miniszter szüleinek a gazdaságába is betörtek és elpusztították a majorságot. 
 
Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmadrésze Romániában található. A közelmúltban Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada a Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200 medvét, Hargita megyében ezret számoltak meg.
 

Hirdetés