Vitték a művészetet, mint a cukrot

600 ezer eurót költöttek műtárgyakra egy Kolozsváron és Bukarestben egyidőben zajló aukción. Elkelt egy Dalí és egy Matisse is.
Hirdetés

Kikiáltási árának több mint kétszereséért, 8500 euróért kelt el a keddi árverésen Salvador Dalí Kozmikus rinocérosz című szobra, amelyet Kolozsváron is kiállítottak az elmúlt hétvégén – írja a maszol.ro hírportál az aukciót bonyolító Artmark közleményére hivatkozva. 

A nyári tárlat és licit egyszerre két helyszínen, Kolozsváron és Bukarestben zajlott, és a műtárgyak 83%-án túladtak. Az aukciós házat az lepte meg leginkább, hogy a kolozsvári műkedvelők majdnem ugyanannyian voltak, mint a bukarestiek (300-an, illetve 350-en), és összesen 600 ezer euró értékben vásároltak festményeket, litográfiákat, grafikákat, szobrokat.
 
A legdrágább mű a hazai Nicolae Tonitza Tatár nő a verandán című festménye volt, amely 40 ezer eurós kikiáltási árról indult, és 65 ezer euróért kelt el. A kolozsvári Szépművészeti Múzeum egyébként jelentős Tonitza-gyűjteménnyel rendelkezik.
 
A leglátványosabban Traian Bilțiu-Dancuș Levél (A művész felesége) című festmény ára emelkedett a licit során: kikiáltási árának nyolcszorosáért kelt el, 7500 euróért. Kikiáltási árának több mint kétszeresét, 8500 eurót fizetett valaki Salvador Dalí szobráért, a Kozmikus rinocéroszért.
 
További részletek és képek a műtárgyakról az alábbi linken.
 
Fotó: Vocea Transilvaniei

Hirdetés