Verespatak: a bányaterv nem vész el, csak átalakul?

Korai még aranyba foglalni a román képviselőház tagjainak nevét: nem hárult még el véglegesen a verespataki bányaberuházás megvalósulásának veszélye.
Hirdetés

Nemzetközi és román környezetvédelmi szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás még nem bukott meg, hiszen a román bányatörvény módosítására irányuló több indítvány is még a parlament előtt van.

A Greenpeace és a Zöld Erdély Egyesület is felhívta a figyelmet erre, és jelezték, hogy három indítvány is a parlament előtt van még. A két szervezet üdvözölte a kormány által beterjesztett, úgynevezett Verespatak-törvény két nappal ezelőtti parlamenti elutasítását, de jelezte, hogy Románia nem mondott le a beruházásról, és a bányatörvény módosítása révén bármikor megkaphatja a beruházó a kitermelési engedélyt – írta pénteken a Szabadság című napilap.
„Fontosnak tartjuk felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a törvénytervezet megbukása nem egyenlő a verespataki aranybányaprojekt végleges elutasításával” – olvasható a Zöld Erdély Egyesület közleményében. Emlékeztetnek, hogy a bányaprojekt változatlanul engedélyeztetési eljárás alatt van, ugyanúgy mint kilenc hónappal ezelőtt, amikor a kormány beterjesztette a most elutasított verespataki törvénytervezetet.
A civil szervezet szerint a bányatörvény egy 2009-es, egy 2013-as és egy 2014-es módosító indítványa is a parlament asztalán van, ezért azt kérik a román környezetvédelmi minisztériumtól, hogy mielőbb utasítsa el a beruházást.
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtökön figyelemfelkeltő akciót is tartott a bukaresti parlament előtt. Egy hőlégballont eresztettek fel, amelyre azt az üzenetet írták: Ne tegyétek tönkre Verespatakot!
A képviselőház kedden utasította el véglegesen a kormány törvénytervezetét, amely elősegítette volna az erdélyi Érchegységben tervezett ciántechnológiás bányaberuházás megvalósulását.

Hirdetés