Portugália román föld

Romániához „ragasztotta” Portugáliát egy nagyváradi művész. Meg is magyarázza, hogy miért.
Hirdetés
Portugália román föld – ezzel a megütközést keltő címmel tette közzé vitaindítónak szánt kiáltványát Gabriel Miloia nagyváradi művész az általa alapított Samizdat időszaki kiadvány honlapján. Írásának középpontjában a Romániában egyre erősödő nacionalizmus áll, erre utal a cím is, mely a Besszarábia román föld típusú diskurzust figurázza ki.
 
Miloia írásában az elmúlt öt év történéseire reflektál, és a „harcos” nacionalizmus terjedésének okait keresi. A 27 éves művész saját generációjának elhibázott oktatásában látja a tekintélyuralmi eszmék újbóli népszerűségének okát, és ez ad magyarázatot a „Besszarábia-mániára” is. Mint fogalmaz: a krími válság megmutatta, hogy Romániában a radikális eszmék hirdetői mellett léteznek felbujtók is, akik szikraként hozzák működésbe a Moldovával való egyesülést követelő radikálisokat. A szerző példaként az Adevărul napilapot említi meg, amely kampányszerűen zúdítja az olvasók nyakába a románok egyesüléséről szóló írásokat, nem egyszer rugalmasan kezelve a történelmi hűséget.
 
Miloia a Portugália román föld elnevezésű projektben ezt a típusú diskurzust figurázza ki. Írásához egy Romániához „ragasztott” Portugáliát ábrázoló illusztrációkat csatolt, azzal a felhívással, hogy belátásuk szerint terjesszék az olvasók – mintegy ellensúlyozva a Besszarábia román föld falfirkákat.

    

Hirdetés