Szombati TIFFalók

Ismét hétvégéhez érkezett a TIFF, ami azt jelenti, hogy az utolsókat rúgja. De ne menjenek sehová, bőven van még mit nézni.
Hirdetés

Merőben szokatlan módon, kezdjük a napot a legelején. Aki képes efféle bravúrokra (e sorok írója nem tartozik közéjük), elmehet délelőtt 10-től a Győzelem moziba, megnézni az

 

Egy komcsi nyanya vagyok

 
(Sunt o babă comunistă) című román filmet, amit már csak a címe miatt is ajánlanánk. Mellesleg Dan Lungu regényéből készült, és arról szól, ami a címe is: egy komcsi nyanyáról. A neve Emilia, hatvanas éveiben jár, visszasírja a régi rendszert, és a férjével Kanadába szakadt lányukat várják haza éppen, aki – naná – kapitalista amcsi vőlegényével érkezik.
 
 
Nem kifejezetten kommunista a
 

Kálvária 

 
(Calvary) című ír film főszereplője. Hanem pap, méghozzá példátlanul lelkiismeretes és jóságos. Ki akarna egy ilyen embert bántani? Az a férfi bizonyosan, aki gyónás közben elmondja neki, hogy meg fogja ölni. Hogy miért? Mert túl jó. Ja, a helyzetet bonyolítja, hogy a tisztelendő úrnak felbukkan a lánya (!), aki nemrég öngyilkosságot kísérelt meg. Ennek így látszólag nincs sok értelme, de valami azt súgja, hogy élet és halál kérdéseit filozofice boncolgató, mély lélektani drámával állunk szemközt. 
Időpont, helyszín: 14 óra, Diákművelődési Ház (magyarul: Studház).
 
 
És végre ajánlhatok egy sci-fit is – mármint olyan igazit. Az
 

Europa Report

 
című film ugyanis, címével ellentétben, nem európai uniós jelentéstevők szorgos munkájáról szól. Hanem űrhajósokról, akik különleges küldetést teljesítve vannak úton a Jupiter bolygó Európa nevű holdja felé, amelynek felszíne alatt vizet észleltek a tudósok. Az asztronauták útnak is indulnak, de a küldetés természetesen ismeretlen veszélyeket és bonyodalmakat tartogat. Hab a tortán, hogy az egyik űrhajóst a román Anamaria Marinca alakítja.
Időpont, helyszín: 18 óra, Mărăști mozi.
 
 
Kicsit még a műfajnál maradva: a
 

Snowpiercer

 
igazi, sötét, posztapokaliptikus antiutópiának ígérkezik. 2031-ben járunk, a végső katasztrófa után, a Földön csend és hó és halál van, az emberiség utolsó túlélői pedig egy óriásvonatban ülnek, amely megállíthatatlanul kering a végtelen hómezők között. A vonaton viszont szigorúan tagolt osztálytársadalom működik, brutális elnyomás, diktatúra meg minden, úgyhogy a konfliktus borítékolható. A filmet a koreai Bong Joon-ho rendezte, és olyan sztárok tűnnek fel benne, mint John Hurt, Chris Evans vagy Tilda Swinton. Mi felszállunk a vonatra.
Időpont, helyszín: 21.45, Főtér, szabadtéri vetítés. Nem kizárt, hogy a szerkesztőség ablakából fogjuk megnézni.

És nem hagyhatjuk ki a végéről a berlini fesztiválgyőztes

 

Fekete szén, vékony jég

 
(Black Coal Thin Ice) című kínai alkotást sem. Ha lehet hinni a leírásoknak, a klasszikus film noirok köntösébe öltöztetett társadalombírálat, keményöklű kínai Philip Marlowe-val, rejtélyesen előkerülő holttestekkel és a kötelező femme fatale-lal. Nekem ennyi elég is, találkozzunk 23 órakor a Florin Piersic mozi (leánykori nevén Repcsi) előtt. 
 

Hirdetés