Bukarestben a diverzitásért, Csíksomlyón Szűz Máriáért vonulnak

Melegfelvonulás és pünkösdi zarándoklat még nem volt egyidőben. Most lesz. Előbbin 500, utóbbin 150 000 ember vonul.
Hirdetés
Több, mint 150 ezer zarándokot várnak a Csíksomlyói búcsúra, Magyarországról három vonat szállítja a zarándokokat. Elsőként, csütörtök este a Boldogasszony zarándokvonat érkezett meg, 600 zarándokkal, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz péntek este érkezik meg Hargita megyébe. A búcsúra Áder János, Magyarország elnöke és a magyar kormány több tagja is elzarándokol. 
 
A pünkösdi ünnepség pénteken kezdődik a 19 órai szentmisével, az éjszakai virrasztás után szombat reggel 10.30 órakor elindul a menet a hármasoltárhoz. 
 
Idén a csíksomlyói pünkösdi búcsú mottója „Boldog a méh, amely téged hordott.”
 
Ugyancsak holnap 12-kor előbb ellenfelvonulást tart a Noua Dreaptă szélsőjobboldali szervezet, majd 16.50 órakor melegfelvonulás  lesz Bukarestben, így forgalomkorlátozásra lehet számítani. A „normalitásért” vonuló szélsőségesek 11.30 órakor gyülekeznek a Victoria téren, 12.30-kor indulnak, a Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Dealul Patriarhiei útvonalon haladnak végig. A felvonulás 14.30 órakor, beszédekkel ér véget. A szervezők 300 személy várnak. 
 
A Bucharest Pride Fesztivál keretében 16 órától 20 óráig tart a Diverzitás menete, az LGBT jogokért küzdő Accept Egyesület szervezésében. A résztvevők 16 órakor gyülekeznek a Kiseleff úton, a Diadalívnél, majd 16.50 órakor elindulnak a Victoria térre. A szervezők 500 személyre becsülik a résztvevők számát. Több mint 300 csendőr biztosítja mindkét menetet.

Hirdetés