TIFFalók 4.

Ha már az időjárás ennyire egyhangú – bár Kolozsvár fölött az ég kiderült kissé –, igyekszünk minél változatosabb programot ajánlani mára.
Hirdetés

Kezdjük mindjárt a magaskultúrával. Méghozzá szó szerint.

A kultúra katedrálisai 

(Cathedrals of Culture / Catedralele culturii) a világ hat emblematikus épületébe kalauzol el bennünket. Az alapkérdés: Ha az épületek beszélni tudnának, mit mondanának rólunk? Fogas kérdés, de olyan kiváló rendezőegyéniségek igyekeznek ezt megválaszolni, mint Wim Wenders vagy Robert Redford.
 
Ráadásul, megérezve az új idők új szelét: 3D-ben! Csak el – azaz le – ne szédüljünk a székről vagy a katedrálisok ormáról mozinézés közben. 
 
Időpont, helyszín: 18 óra, Florin Piersic (azaz Köztársaság) mozi.
 
 
A szédülésélmény garantált a

Csúnya, gonosz bácsik

(Big Bad Wolves / Lupoii cei răi) esetében is, de egészen más okokból. Tarantino az év filmjének nevezte ezt az izraeli bosszúdrámát, és ez – a filmmel kapcsolatos előzetes információink szerint – teljesen érthető.
 
Mit tennél, ha megölnék a lányod – mármint az elkövetővel? Főleg ha segítőd akad egy renitens detektív személyében, aki nem egészen elégedett a törvény adta módszerekkel. Ne legyenek kétségeink: pont azt. Vér, verejték, könnyek, takony és ismét vér: Quentin mester megnyalja mind a tíz ujját.
 
Időpont, helyszín: 18 óra, Mărăști mozi.
 
Ne menjenek sehova, mert ugyanazon a helyszínen, csak 20.30-tól vetítik 

A gyanúsított  

(Yong-eui-ja / Suspectul) című dél-koreai filmet. Ráadásul ugyanabban a szekcióban, a Szemet szemért címűben.
 
Bocsássa meg a kedves olvasó elfogultságunkat a bosszúfilmek iránt, alapvetően békés emberek vagyunk, de egyrészt az említett szekció újdonság a TIFF-en, másrészt a dél-koreai film a recenzens gyengéje. Tehát: gyilkosság, árulás, bosszú – aki bújt, bújt, aki nem, nem.
 
 
És a végére hagytuk az idei kiadás már-már hagyományosnak mondható némafilmjét.

A némák hangja

(La voz de los silenciados / Vocea celor neauziți) versenyfilm – vagyis több okból is ajánlott –, és ha lehet hinni a TIFF programfüzetében szereplő szinopszisnak, Chaplin és a Lynch-féle Radírfej egyfajta keveréke.

A főszereplő egy süketnéma lány, akit Latin-Amerikából csábítanak New Yorkba hamis ígéretekkel. Ott viszont belecsöppen az emberkereskedelem brutális világába – kíváncsian várjuk, hogyan sikerült ezt a nagyon mainak tűnő történetet a némafilm formanyelvén elmesélni.

Időpont, helyszín: 15 óra, Győzelem mozi. 
 
 
És mire kilépünk a fekete-fehér képek világából, hátha a nap is kisüt.

Hirdetés