TIFFalóknak 2.

Eddig a 13. TIFF nem különbözött semmiben az előzőtől, már ami az időjárást illeti. Esett az eső. Előreláthatólag ma is fog.
Hirdetés

Na de a moziban ez nem érződik. Folytatjuk szubjektív ajánlókat. Mit érdemes megnézni a TIFF-en vasárnap, június elsején?

A nap elejére egy cseh film. Peter Solan

A boxoló és a halál

(The Boxer and Death) című filmjét vetítik tíz órától az egyik vadiúj helyszínen, a Sapientia Egyetem Tordai úti épületében. Lágerfilmről van szó, 1962-ben készült, és 120 perces.

A lágerparancsnok megtudja, hogy az egyik fogoly profi bokszoló. Bokszzsákból partnerré, majd kivételezetté  válik az alsóbbrendű lény. Mígnem a kocka fordul egyet.

Délután hattól nagy film kerül sorra a Mărăști moziban. Giuseppe Tornatore 124 perces,

Cinema Paradiso

című alkotása a filmtörténet kiemelkedő alkotása. Igazi óda ez a mozihoz. Egy gyerek, egy falusi filmszínház, egy mozigépész. A film 1990-ben megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscart. És méltán!

Most jön a neheze, mert következnek a fesztiválokon többé-kevésbé megszokott átfedések. Este kilenctől a Diákművelődési Házban (Béke tér) a sok botrányt megért Roman Polanski

Vénusz bundában

(La Vénus à la fourrure) című, 96 perces munkáját adják. Polanski nagy rendező, kétségtelen. Ez a filmje szerelemről, megszállottságról,  illetve ennek következményeiről szól. Határozottan kötelező.

Háromnegyed tízkor megnyitja kiskapuit a főtéri szabadtér. Már ha nem esik. Egy német film megy, Christian Alvart 

Bankrablónő

(Banklady) című, 117 perces dolgozata. Gisela szegény. De Giselának álmai vannak. És találkozik egy bankrablóval. Mi lesz belőle? Bankrablónő, hát persze. Izgalmasnak ígérkezik.

Hirdetés

Szintén háromnegyed tízkor kezdődik Albert Serra

Halálom története

(Història de la meva mort) című, 151 (!) perces filmje a Művész moziban. Casanova, AZ a Casanova, találkozik Drakula gróffal. Melyik Drakula gróffal? A film tavaly elnyerte a locarnói filmfesztivál arany leopárdját. Na!

Akinek van kedve kimenni a bonchidai Bánffy-kastélyba, különleges élményben lehet része. Kastélyvetítés a szabadban. Csak kell ernyő, meg bunda. Szintén háromnegyed tíztől vetítik Michael Radford 

1984 

című, 113 perces alkotását. Ismerjük az Orwell-regényt, ismerjük a filmet. Éppen 30 éve vetítették először. Nem érdemes kihagyni, HA jó az idő.

Fél tizenegykor Stephen Frears 

Muhammad Ali legjobb meccse

(Muhammad Ali’s Greatest Fight) című, 97 verces filmje kerül terítékre a Sapientia Egyetem épületében. Bokszról lesz szó. Csak nem a ringben, és köze nincs a fair playhez. Ezt a meccsét ugyanis Ali nem ember ellen vívta. Az amerikai kormány volt az ellenfél. Egy gyerek is megjósolhatja, ki győzött.

Hát ez lesz ma. És aki mégse akar mozizni, játsszon. Mert, ugye, Gyereknap is van!
 

Hirdetés