Nagy jobboldali összeborulás a láthatáron

Az EP-választáson csúfosan leszereplő PDL és PNL összefog a PSD ellen, s bár minden áron győzni szeretnének az elnökválasztáson, kihagyják a "buliból" Traian Băsescu új pártját.
Hirdetés

Közös államfő-jelölt indításáról és közös kormányprogram kialakításáról kezdődtek egyeztetések szerdán a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői között. A jobboldali összefogással azt szeretnék megakadályozni, hogy a Victor Ponta miniszterelnök vezette  Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje novemberben megnyerje az elnökválasztást és a PSD „totális hatalomra” tegyen szert. Aminek reális esélye van tekintve, hogy az európai parlamenti választásokon a baloldal a voksok 37 százalékát kapta, az eddigi felmérések szerint pedig Victor Ponta – ha valóban ő lesz a PSD államfő-jelöltje – magabiztosan megnyerheti az elnökválasztást, bármelyik jobboldali párt jelöltjével is kerülne össze a második fordulóban.

Vasile Blaga PDL-elnök a PNL küldöttségével folytatott szerdai tárgyalás után bejelentette: a két párt a közvélemény-kutatások alapján dönti el, ki legyen a közös elnökjelölt. Hozzátette: a két párt fúzióját készítik elő „egy nagy jobbközép” párt létrehozása érdekében, mert a választási szövetségek nem bizonyultak hosszú életűeknek Romániában.

Az EP-választásokon elért 15 százalékos eredményével elégedetlen PNL június végén rendkívüli tisztújító kongresszust tart. Klaus Johannis nagyszebeni polgármester szerdán bejelentette, hogy megpályázza a PNL elnöki tisztségét, amely Crin Antonescu hétfői lemondása nyomán üresedett meg. A legfrissebb felmérések szerint a jobboldali politikusok közül Johannisnak van a legnagyobb támogatottsága és nem lenne teljesen esélytelen Pontával szemben, ha ő kerülne be az elnökválasztás második fordulójába.

Az összefogásba a Traian Băsescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) nem kapott meghívót. A PNL és PDL több vezető politikusa szerint az elnöki hivatalból tíz év után távozó Băsescu kompromittálná a választók előtt a jobboldali összefogást és az elnöki párt több szavazót riasztana el, mint amennyit hozna a jobboldal közös elnökjelöltjének. Blaga újságírói kérdésre erről annyit mondott: a két nagy párt egyesülése a cél, ha kisebb pártok is akarnak csatlakozni a jobboldali összefogáshoz, utólag ők is beolvadhatnak. 

Fotó: cotidianul.ro

Hirdetés