Silaghi válthatja Silaghit a képviselőházban

Úgy tűnik, sikerrel mozgósította Victor Ponta kormányfő a szatmári románságot, a szociáldemokraták párhuzamos számlálása szerint 47 százalékot kapott az az Ovidiu Silaghi, akit jelöltállításkor igazoltak a nemzeti liberálisoktól.
Hirdetés

Minden bizonnyal a szociáldemokrata párti Ovidiu Silaghi váltja a nemzeti liberális párti Ovidiu Silaghit a képviselőházban, a PSD számításai szerint a vasárnapi szatmári időközi választáson frissen igazolt jelöltjük 47 százalékot szerzett, miközben az RMDSZ által indított Nagy Szabolcsra az urnákhoz járulók mindössze 24 százaléka voksolt. Amennyiben majd a későbbre várt hivatalos eredmények is hasonlóan alakulnak, elmondható, a magyar kártyát ismételten sikerrel játszotta ki Victor Ponta kormányfő, aki azzal kampányolt Silaghinak, hogy leszögezte: össze kell fogniuk a román pártoknak, nehogy az RMDSZ nyerjen képviselői mandátumot a szatmári időközi választáson.

Ismételten nagyot égett ugyanakkor Dan Diaconescu, aki a nevét viselő néppárt (PPDD) színeiben próbált a partiumi megyéből bekerülni a parlamentbe, ám a voksolók alig 9 százaléka szavazott bizalmat neki a nem hivatalos végeredmény szerint. A demokrata-liberális párti Ileana Blidar eközben 10 százalékot kaphatott, a Polgári Erő (FC) által indított Sergiu Băbăşan 7 százalék körüli eredményre számíthat, a legkevésbé népszerűnek pedig Laura Bota, a Traian Băsescu államfő által nyomatott Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje bizonyult a voksok alig 3 százalékával.

Nagy tolongás amúgy nem volt az urnáknál, a megyei választási iroda közlése szerint 21 óráig a választásra jogosultak 35,59 százaléka szavazott. Mint ismeretes, a választásokat azért kellett kiírni, mivel Ovidiu SIlaghi korábban Bukarestet Brüsszelre váltotta, ám most az újabb európai parlamenti mandátum helyett ismételten a képviselőházat választotta.

A szociáldemokraták legújabb alsóházi képviselőjének pedig máris merész tervei vannak, vasárnap este leszögezte, reméli, hogy Călin Popescu-Tăriceanuval közösen sikerül újjáalakítaniuk a Szociálliberális Uniót (USL).

Hirdetés