96 százalékos feldolgozottságnál 6,47 százalékon az RMDSZ, továbbra is meglehet a három képviselő

Frissített – A vasárnapi voksok 96 százaléka alapján is úgy áll a helyzet, hogy az RMDSZ 3, az erdélyi magyarság pedig összesen 4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.
Hirdetés

96 százalékos feldolgozottság mellett is meglehet az RMDSZ három európai parlamenti képviselői helye. A Központi Választási Iroda (BEC) által hétfőn délelőtt közzé tett részeredmények szerint a szövetség 6,47 százalékot ért el, ami továbbra is elég lehet arra, hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba mellett Vincze Lóránt is mandátumhoz jusson.

Amennyiben valóban így lesz, az erdélyi magyarságnak négy képviselője lesz az európai törvényhozásban, hiszen Tőkés László a Fidesz-KDNP-lista harmadik helyétől simán bejutott az EP-be.

A győztes a Szociáldemokrata párt – Románia Fejlődéséért Országos Szövetség Konzervatív Párt (PSD-UNPR-PC) trió alkotta szövetség, amely a voksok 37,4 százalékát kapta meg. A második a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14,86 százalékkal, harmadik a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 12,23 százalékkal, a PNL-ből összeférhetetlenségi ügyei miatt kilépett, és függetlenként induló Mircea Diaconu 6,92 százalékot kapott, a Traian Băsescu támogatói által létre hozott Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 6,21-et. Több párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A részvételi arány 32,29 százalékos volt, a leadott 5 714 814 szavazatból 321 579 volt érvénytelen.

A PNL kudarca meghozta az első áldozatot is: Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, a párt első alelnöke bejelentette lemondását. Crin Antonescu pártelnök is jelezte: vállalja a felelősséget a kudarcért, egyes értesülések szerint ő is arra készül, hogy lemondjon.

Antonescu ugyanakkor a jobbközép erők összefogását sürgette hétfőn délelőtt, ennek érdekében közölte, hogy a liberális párt átlép az Európai Néppártba.

 

Hirdetés