Lóvá tennék a drótszamártolvajokat

Sok Antonio Ricci lepi el Kolozsvárt, miután Tolvajkergetők néven polgári öntevékeny csoport alakult a biciklitolvajok felderítése érdekében.
Hirdetés

Készülhetnek a 21. századi Biciklitolvajok leforgatására az erdélyi filmrendezők, Kolozsváron civil fellépés szerveződik a kerékpárelkötések ellen. S miközben Vittorio de Sica hőse, Ricci magányos harcosként próbálja visszaszerezni a létfenntartásához elengedhetetlen biciklijét, a Krónika szerint kincses városban nemrég Tolvajkergetők néven polgári öntevékeny csoport alakult.

Az ötletet egyébként Magyarországról importálták a fiatalok, s ki szeretnék terjeszteni Erdély és a Partium minél több városára – Aradról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről és a székelyföldi városokból is jelezték már fiatalok, hogy érdekli őket a program.

A kezdeményezés lényege, hogy GPS-es és rádiós jeladóval ellátott csalibicikliket helyeznek el közterületen, majd ellopásukat követően kísérletet tesznek a tolvaj elfogására. Ha utolérik, megpróbálják jobb belátásra bírni a tolvajt, majd jelentik a rendőrségen az esetet.

A Kolozsváron élő fiatalok már meg is tartották első próbaakciójukat, ami sikeresnek bizonyult: a Tolvajkergetők segítségével a rendőrség három visszaeső kerékpártolvajt is azonosított, az ügyészség pedig napokon belül dönt arról, hogy vádat emel-e ellenük.

„A vasútállomás mögött, a Gyufagyár utcában helyeztünk el egy jeladóval felszerelt kerékpárt, ahonnan háromnegyed óra múlva ellopták. A GPS-jeleket követve megtaláltuk a biciklit, majd kihívtuk a rendőrséget. Kellemesen csalódtunk, a nyomozó ötször köszönte meg a segítségünket” – elevenítette fel a történteket a Krónikának a csoportosulás nevében P. A., aki mindössze monogrammal vállalta a médiaszereplést. Hozzáfűzte: a rendőröket eleinte meglepte a dolog, majd szemmel láthatóan élvezték a tolvajkergetést.

A Kolozs megyei rendőrség legutóbb közzétett adatai szerint egyébként nem kérdés, hogy hasonló biztonsági intézkedésekre szükség van a kincses városban: a megyeszékhelyen naponta eltulajdonítanak legalább egy kerékpárt. Mint kiderült, 2013 januárja és szeptembere között 251 kerékpárnak kelt lába Kolozsváron. Eközben a kerékpárok alig egyharmada került vissza az eredeti tulajdonoshoz. A 251 bejelentett eset közül 84 esetben volt eredményes a rendőrség nyomozása, összesen 43 gyanúsítottat azonosítottak, és mindössze 72 ellopott kerékpárt találtak meg, és szolgáltattak vissza jogos tulajdonosának.

 

Hirdetés