Szavaznál?

Itt megnézheted, hova menj. Állandó lakhely, ideiglenes lakcím és más adminisztratív csemegék voksolóknak.
Hirdetés

Idén már itt, azaz az INTERNETEN ellenőrizheti mindenki, aki betöltötte a 18. életévét, hogy szerepel-e az Állandó Választási Hatóság nyilvántartásában szavazóként, és hol kell jelentkeznie május 25-én, ha voksolni szeretne az EP-választásokon.

Az adatbázisban azok is szerepelnek, akiknek állandó vagy ideiglenes lakhelyük külföldön van, mondta Marian Muhuleţ, az ÁVH [😀] alelnöke újságíróknak. A nyilvántartásban a szavazati joggal rendelkezők neve, keresztneve, születési időpontja, állandó és ideiglenes lakcíme, személyi száma és személyi igazolványának száma szerepel.
 
Az adatbázist a polgármesteri hivatalok frissítik, vagyis az ő felelősségük, hogy bevezessék a 18. évüket betöltött állampolgárokat, és töröljék az elhunytakat és azokat, akiket megfosztottak szavazati joguktól.
 
Az állampolgárok amellett, hogy ellenőrizhetik, szerepelnek-e a választói névjegyzékben, kérhetik azt is, hogy ideiglenes lakcímüket is vezessék be, vagyis szavazhassanak ott, ahol ténylegesen laknak. Ez vonatkozik a külföldön élő román állampolgárokra is, akik kérhetik legutóbbi állandó vagy ideiglenes lakcímük regisztrálását.
 
Akik a szavazás napján sem szerepelnek a választói nyilvántartásban, kérhetik felvételüket a speciális listára, ha személyi igazolványukkal tudják bizonyítani, hogy ahhoz a szavazókörzethez tartoznak, amelynél megjelentek.
 
Azért, hogy hányan szerepelnek a választói nyilvántartásban, a polgármesterek felelnek, mondta Marian Muhuleţ. Ez eddig is így volt, az egyetlen különbség, hogy most akár naponta is frissíthetik elektronikusan a listát. A módosításokat pedig összevetik a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó Lakossági Nyilvántartó adataival.
 
Az elektronikus frissítési lehetőséget tavaly júniusban vezették be, azóta mindegyik polgármesteri hivatal hajtott már végre módosításokat – tette hozzá Muhuleţ. Mindegyik polgármester az adatbázisnak csak ahhoz a részéhez férhet hozzá, amely a saját településére vonatkozik.
 
Az EP-választásokat szabályozó törvény szabálysértésnek minősíti, ha valaki egy szavazót jóhiszeműen több állandó vagy speciális szavazói listára is felír, vagy ugyanide fiktív vagy szavazati joggal nem rendelkező személyeket ír fel.
 
A polgármestereket pedig egyenesen a büntetőjog vonja felelősségre, ha törvénytelen módon módosítják a választói névjegyzéket, és azt jelentik is a rendőrségnek vagy az ügyészségnek.

Hirdetés