Üresek maradhatnak a postaládák, ha az állam nem enged

Nem irigylésre méltó manapság postásnak lenni Romániában. Sztrájkőrséggel próbálnak nyomást gyakorolni az állami vállalatra béremelés reményében.
Hirdetés

Bukarestben a vállalat székháza előtt, a megyeszékhelyeken pedig a kormánybiztosi hivataloknál szervezett sztrájkőrséget postások szakszervezete: 20 százalékos béremelést és 1500 levélkézbesítői állás betöltését követelnek. Amennyiben követeléseiket nem teljesítik, jövő hétre további tiltakozó megmozdulások vérhatóak.

Matei Brătianu szakszervezeti elnök szerint az eladósodott, 75 százalékban állami tulajdonban lévő vállalat alkalmazottainak jövedelme az utóbbi évben tíz százalékkal csökkent, miközben a vezetők fizetése – akiknek a száma az utóbbi két évben duplájára nőtt – csaknem húsz százalékkal emelkedett. Az utóbbi időben a román posta több mint 4000 alkalmazottját bocsátotta el, a már korábban is betöltetlen állásokkal együtt azonban összesen tízezer munkahelyet szüntetett meg. Emiatt az alkalmazottak túlterheltek.
 
A szakszervezet szerint a vállalat elveszítette a csomagküldő piaca 96 és a levélkézbesítési piac 30 százalékát, viszont továbbra is a román posta kézbesíti a több mint ötmillió nyugdíjas havi járandóságát. Az elbocsátásokkal a román posta az alkalmazottak számát 27 ezerre, a fiókok számát pedig 7100-ról 5700-ra csökkentette. A tavalyi utolsó negyedévet a vállalat már 15 millió lejes nyereséggel zárta.
 
A kormány tavaly ismét megpróbálkozott a mintegy 200 millió lejes adósságot felhalmozott állami vállalat privatizációjával, de az 51 százalékos részvénycsomagra nem akadt jelentkező.
 
Fotó: stiridecluj

Hirdetés