Ponta: csak magyar képviselő ne legyen!

Össze kell fogniuk a román pártoknak, nehogy az RMDSZ nyerjen képviselői mandátumot a szatmári időközi választáson – mondta Victor Ponta. Ami meglehetősen érdekes, már annak a fényében, hogy az RMDSZ az egyik legfőbb koalíciós partnere.
Hirdetés

Úgy tűnik, mintha a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) hivatalos doktrínájába is belevette volna egyik legfőbb jelenlegi partnere, az RMDSZ kicsinálását, hiszen most már nem csak a magyarfaló Bogdan Diaconu száll síkra a szövetség parlamenti/európai parlamenti jelenléte ellen, hanem Victor Ponta miniszterelnök is. A szociáldemokraták elnöke a hét végén a Szatmár megyei Avasfelsőfaluban kerek perec leszögezte: a román pártoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy az RMDSZ alsóházi mandátumot szerezzen abban a szatmári körzetben, amely parlamenti képviselet nélkül maradt, amikor a nemzeti liberális párti (PNL) Ovidiu Silaghi Bukarestet Brüsszelre váltotta. Az időközi választásokat az EP-voksolással egyidőben, május 25-én tartják.

Az ügy pikantériája ugyanakkor, hogy Ovidiu Silaghi helyére maga Ovidiu Silaghi pályázik, igaz, most már a PSD színeiben száll versenybe a szatmáriak szavazataiért, s ebben Szociáldemokrata Unió (USD) másik két alakulata, a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) is támogatja.

A képviselő nélkül maradt körzetben egyébként az RMDSZ Nagy Szabolcsot indítja. Versenyben van még a demokrata liberális (PDL) Elena Blidar, a népi mozgalom párti (PMP) Laura Bota, a Polgári Erőt (FC) képviselő Sergiu Băbășan. Hétfőn este ugyanakkor bizonyossá vált az is, hogy a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) nevében személyesen a névadó pártelnök méretkezik meg, aki szokás szerint nagy gallérral száll síkra. Mint fogalmazott, legalább 10 ezer voksra számít, miközben szerinte sem az RMDSZ, sem a PSD jelöltje nem kap 5-6000-nél több szavazatot.

 

Diaconu: az RMDSZ szélsőséges

 

Visszatérve a hivatalosított magyarellenességre, természetesen Bogdan Diaconu is beszállt a szájkaratéba, az Adevărul.ro-n publikált blogbejegyzésében kertelés nélkül leszögezte: meg kell akadályozni,hogy az ország szétszabdalását tervező RMDSZ a jövőben európai parlamenti vagy parlamenti mandátumot szerezzen. „Felkérem a román választópolgárokat, hogy vessenek véget az RMDSZ szélsőséges felemelkedésének, s nagyszámú részvétellel emeljék fel annyira a bejutási küszöböt, hogy például az a Sógor Csaba, aki a székely zászló alatt folytatja brüsszeli tevékenységét, itthon maradjon. Nagyon erős jelzés lenne az RMDSZ számára, hogy nem kívánatos ebben az országban. (…) Egyetlen nap alatt olyan leckét tudunk adni nekik hazafiasságból, amit soha nem fognak elfelejteni” – fogalmazott a többnyire csak a magyarellenességéről ismert kormánypárti politikus, aki kétségbeesésében azt mondta, mindegy melyik pártra vagy független jelöltre ütik a pecsétet, csak az román legyen.

 

Magyarország, az ellenség

 

„Tőkés megérezte annak a veszélyét, hogy nem fog elegendő számú szavazatot kapni, ezért Magyarországra menekült, hogy a jövőben Budapest zászlaja alól köpjön szembe bennünket. Semmi gond, így bizonyítékunk lesz (amire egyébként nem tudom, kinek van még szüksége) arra, hogy Magyarország Románia ellensége, s ez nyilvános lesz mindenki számára, beleértve az európaiakat. De ha ugyanezt teszik az RMDSZ EP-képviselői, ellenük hogy fogunk harcolni? Ők azzal igazolhatják magukat, hogy Romániát képviselik!” – szította a kedélyeket a szélsőséges politikus.

 

Hirdetés