Véres péntek Ukrajna történelmében: összecsapás Odesszában

A majdani vérengzések után pénteken Odessza központjában volt a legsúlyosabb, legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás az ukrán egység támogatói és az oroszpártiak között.
Hirdetés

A híradások szerint Odessza központjában több tucatnyian vesztették életüket pénteken, amikor kigyulladt a szakszervezetek székháza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal.

A helyi rendőrség közlése szerint 38-an haltak meg, közülük 30-an füstmérgezésben, nyolcan pedig úgy, hogy kiugrottak a lángok elől az ablakokon. Különböző sérülésekkel negyvenen fordultak orvosi segítségért, köztük tíz rendőr. A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. A lángok az ötemeletes ház második és negyedik szintjét borították be. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok kifelé lövöldöztek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.
Előzőleg ők támadtak rá a Kijev-pártiakra, akik Ukrajna egységéért akartak felvonulni. A helyszíni jelentések szerint a demonstráción résztvevőkre a szakadárok célzott lövéseket adtak le. Négy Kijev-párti demonstráló vesztette életét, közülük hárman lőtt sérülésektől.

Utcai harcok

A  békés felvonulást Ukrajna egységéért a kijevi Majdan hívei, a radikális Jobboldali Szektor aktivistái szervezték harkivi és odesszai futballrajongókkal együtt a dél-ukrajnai városban. A menetüket maszkot viselő felfegyverzett Moszkva-barát szakadárok állították meg. A két tábor között összecsapás tört ki, mindkét oldalról kövekkel dobálták egymást, a helyszínen robbanások hangjai hallatszottak. A rendőrök igyekeztek szétválasztani a szembenállókat, de nem jártak sikerrel. 
Mintegy négy órán át tartó utcai harc után a Kijev-pártiak és a futballrajongók a szakszervezetek háza előtt álló sátortáborig szorították a szakadárokat, ahol felgyújtották sátoraikat, amelyben az elmúlt öt hónap alatt a Majdan-ellenesek táboroztak. A szakadárok ekkor bemenekültek a szakszervezetek székházába. A Kijev-pártiak utánuk mentek, és a bejárati ajtót betörve behatoltak az épületbe. A lángokat a kigyulladt épületben sikerült a tűzoltóknak megfékezniük. A zavargásokban részt vevők közül péntek estig a hatóságok több mint harminc személyt vettek őrizetbe.

Eredménytelen tárgyalások

Mindeközben Oroszország összehívta az ENSZ BT-t: ahogy várható volt, csak Moszkva emelt szót amiatt, hogy az ukrán hadsereg péntek hajnalban hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveresek ellen. Az álláspontok nem változtak: Moszkva Kijevet és nyugati támogatóit okolja a kialakult helyzetért, Washington szerint az oroszok destabilizálják Ukrajnát.
Az Egyesült Államok az erőszak beszüntetésére szólította fel mindkét felet Ukrajnában, miközben Arszen Avakov ukrán belügyminiszter jelezte, hogy szombat hajnalban Kramatorszk városánál folytatódott a terrorellenes akciójuk. Óráról órára csökken az esélye a diplomáciai megállapodásnak. Nem tudni, hogy a keleti Szlovjanszkban mennyi áldozat van, az ukrán elnök csak annyit mondott, sok. A helyiek nem tudnak halottakról, szerintük az ukrán erők csak a városon kívül állnak.

Lesz gáz?

Zavar keletkezhet az Ukrajnán át érkező orosz gáz exportjában, a pénteki, varsói EU-orosz-ukrán ülés nem hozott eredményt. Az ukrán hatóságok terrorellenes akciója szombaton is folytatódik Kelet-Ukrajnában.  Kramatorszk városánál voltak összecsapások hajnalban, jelentette be Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. „Nem állunk meg” – írta Facebook-oldalán, és azt állította, hogy megszereztek egy tévétornyot Kramatorszknál a szakadároktól.
A védelmi minisztérium szerint Andrivkánál is komoly harcok kezdődtek, 6 km-re Szlovjanszktól, ahol Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök szerint pénteken sok szakadár meghalt, de az áldozatok pontos számát azóta sem tudni, és helyiek beszámolói szerint az ukrán erők csak körbevették a várost, nem hatoltak még be.

A harcok tovább terjednek

Odesszától nem messze fekszik a hivatalosan Moldovához tartozó, gyakorlatilag csaknem húsz éve önálló életet élő, Moszkva támogatását élvező szakadár Dnyesztermenti Köztársaság. A térségben a kilencvenes évek elején véres harcok folytak a szakadárok és a függetlenné vált Moldova erői között. Ha Odesszáig elér az ukrán-orosz konfliktus, az robbanásveszélyes helyzetet teremthet Moldovában is. 
Az ukrán elnöki adminisztráció vezetője, Szerhij Pasinszkij szerint az odesszai eseményeket az orosz titkosszolgálat (FSZB) provokátorai robbantották ki.
Hasonló szellemben nyilatkozott Odessza megye kormányzója, az új kijevi hatalom által kinevezett Valentin Nyemirovszkij. A politikus szerint a helyi rendőrség tehet arról, hogy az események idáig fajultak az  egymilliós városban. Szerinte ugyanis a rendőrség a nap elején őrizetbe vette oroszpárti tüntetők egy csoportját, ám minden ok nélkül szabadon engedték őket.
 

Moszkva küldöttet indít

Vlagyimir Putyin szóvivője megerősítette: az orosz elnök odaküld egy megbízottat, hogy tárgyaljon. Putyin szerint Kijev a békés rendezést előirányzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza azzal, hogy hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen. Moszkva a kezdetektől fogva bűncselekménynek tekintette az ukrán erők által indított terrorelhárító akciót.
Az ukrán légiforgalmi hatóságok pedig pénteki hatállyal egyoldalúan letiltották az orosz légitársaságok Donyeckbe és Harkovba közlekedő járatait.
 

Hirdetés