Jövőre nálunk is hárítják az amerikaiak a rakétákat

Gőzerővel épül Deveselun az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisa, és csúcsra pörgött a diplomácia.
Hirdetés

Az eredeti ütemtervnek megfelelően, 2015-ben működőképessé válhat az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisa, amely az Olt megyei Deveselun épül – jelentette ki szerdán Bukarestben Frank Rose, az Egyesült Államok külügyminisztériumának védelmi politikáért felelős helyettes államtitkára.

Rose a román külügyi intézet egy sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetésén elmondta: Washington a jövő évi költségvetési tervezetben összesen 8,5 milliárd dollárt irányzott elő a rakétaelhárító rendszerek fejlesztésére, így remélhetőleg nem lesznek finanszírozási gondok a rakétapajzs lengyelországi és romániai elemeinek hadrendbe állításánál sem.

Kifejtette: 30-ról 44-re növelik a nagy hatótávolságú elfogó rakéták számát, amelyek az esetleges iráni, vagy észak-koreai rakétatámadások ellen védik az Egyesült Államokat, tovább folytatják az elfogó rakéták és a radarokat műszaki fejlesztését is.

Az amerikai helyettes államtitkár kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy nem lenne-e megfelelőbb egy másik román támaszpont, vagy a rakétavédelmi rendszer bővítése olyan körülmények között, amikor a Krím félsziget elcsatolásával megfeleződött a távolság Oroszország és Románia között, Deveselu pedig 350 kilométernyire van a Fekete-tengertől.

Válaszában Rose megerősítette, hogy a rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen. Ugyanakkor arról biztosította Romániát, hogy az Egyesült Államok mélyen elkötelezett NATO-szövetségeseinek biztonsága tekintetében. „Itt vagyunk, és itt leszünk” – nyomatékosította Rose, hozzátéve: Amerika katonai jelenlétének növelésével is bizonyítja elkötelezettségét.

Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium védelmi politikáért felelős tisztségviselőjét Traian Basescu román államfő is fogadta.

Az amerikai-román kontaktusok élénkülését jelzi, hogy miközben Frank Rose-t Bogdan Aurescu külügyi államtitkár látta vendégül Bukarestben, Titus Corlatean román külügyminiszter Washingtonban tárgyalt, kedden pedig Hoyt Yee, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának európai es eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára egyeztetett Bukarestben az ukrajnai válság következtében kialakult helyzetről a román pártok vezetőivel.

Hirdetés