Aláírták! Kolozsvár hivatalosan is Európa Ifjúsági Fővárosa

A nyilatkozatot Brüsszelben írták alá Giuseppe Porcaro, az Európai Ifjúsági Fórum főtitkára és Emil Boc.
Hirdetés
„Kolozsvár egy igazi európai főváros a hagyományaival, a multikulturalizmusával, a toleranciájával és a civilizáltságával. 2015-ben lesz a legsikeresebb Ifjúsági Főváros projekt”- ígérte Emil Boc polgármester Brüsszelben.
 
Az együttműködési szerződést 26 hónapra kötötték meg, 2014. május 1-től 2016. június 30-ig. Abban is megállapodtak, hogy idén novemberben Kolozsváron rendezik meg az Európai Ifjúsági Fórum nagygyűlését, amelyre 49 ország ifjúsági tanácsának és hálózatainak a vezetőit, több mint 250 fiatalt várnak.
 
Az eseményen Farkas András is részt vett. Ő indította el az egész projektet a PONT csoporttal, még 2012-ben.
 
Az ifjúsági fővárosi címet az Európai Ifjúsági Fórum vezette be azzal, hogy bátorítsa a fiatalok aktív részvételével megvalósuló új ötletek és innovatív projektek létrejöttét, és hogy támogassa az ifjúságpolitikai együttműködéseket helyi és európai szinten. 2009 óta minden évben lehetőséget kap egy európai város arra, hogy az ifjúság szemszögéből mutassa be kulturális, politikai, gazdasági életét. 
 
Az első Európai Ifjúsági Főváros 2009-ben Rotterdam (Hollandia) volt. A címet az Európai Ifjúsági Fórum azóta a következő városoknak osztotta ki:
 
  • 2010 – Torino (Olaszország)
  • 2011 – Antwerpen (Belgium)
  • 2012 – Braga (Portugália)
  • 2013 – Maribor (Szlovénia

Hirdetés