Megmondjuk, hogy mit csinálj a hétvégén

Záporokkal tarkított hétvégénk lesz, szóval hagyjuk most a természetet, egy kis kultúra sosem árthat. És milyen jó, hogy ez immár a kocsmában is elér hozzánk.
Hirdetés

Ezen a hétvégén Székelyudvarhelyen nem fog számítani, hogy esik vagy fúj, mert a G. Caféban (Szentimre utca) gyaníthatóan nem fog. Zenélni fog viszont ma este a progresszív rockzenét játszó kolozsvári Kumm együttes, melynek neve igen jól cseng már Kárpátokon innen és túl is. Holnap, április 26-án autentikus, bódító, füstös hangulatú zenékkel jön Ági és a Fiúk, míg vasárnap ugyancsak a G.-ben „harmonika bluest” fog játszani a Trenul de Noapte. A 3. G. Feszt tulajdonképpen a Székelyudvarhely Tavasza elenevezésű rendezvénysorozat nyitóeseménye, amely egészen május 4-ig fog tartani.

Kolozsváron a Tranzit Házban (George Barițiu u. 16 sz.) április 26–29. között a Tánc Világnapjáról emlékeznek meg. Ha valaki nem tudta volna, most kiokosítjuk: ezt 1982 óta ünnepeljük, és Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett alapítójának tekinthető neves francia táncmester születésnapjához kapcsolódik. Kolozsváron azonban nem balett lesz, hanem elsősorban az erdélyi, magyar tánchagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Szombaton pedig, 20 órától az abszurd és a groteszk műfaj szerelmeseit várják az Állami Magyar Színházba, Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című darabjára.

És még mindig színház, de ez már Gyergyószentmiklós: vasárnap este 19 órától a Figura Stúdió Színházban a Tomcsa Sándor Színház előadásában lehet megtekinteni Molière klasszikusát, A fösvényt.

Hirdetés

Ha egy kicsit is közelebb lennénk, semmiképp nem hagynánk ki a sepsiszentgyörgyi Szent György Napokat. Ennek keretében annyi program lesz, hogy meg sem kíséreljük felsorolni őket. A lényeg az, hogy holnap, vagyis április 26-án kezdődik, és kilenc napnyi kulturális, bulis, zenés, színházas programmal, koncertekkel, lacikonyhával, kézműves vásárral várják azokat, akik nem hagynák ki. Najó, mégiscsak ajánlunk: a szombati nyitókoncertet a Krisztus Király katolikus templomban Illényi Katica és zenekara fogja tartani, míg vasárnap megismerhetünk egy történetet Ceauşescu Romániájáról a Tamási Áron Színházban: Szeretik a banánt, elvtársak? Az ALBA ECSTASY & NORD zenéjébe belehallgatva pedig azt kell mondanunk: érdemes elmenni vasárnap 19.30 órára a szentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárba, mert az „utaztatás” garantált.

És még mindig Szentgyörgy, és Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén. A finn Mika Myllyaho darabját felolvasószínház keretében ismerhetik meg az érdeklődők szombaton 19 órától a Tein Teatrumban (Libertății u. 2. sz.).

Hirdetés