SZNT-s diszkriminációs panasz a bíróság előtt

Halasztással kezdődött, de elkezdődött: beperelte az SZNT Pontát és Băsescut, amiért szerintük nem jöhet létre magyar többségű régió.
Hirdetés

A bukaresti táblabíróság elé került csütörtökön a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének a román miniszterelnök és államfő ellen emelt diszkriminációs panasza: Izsák Balázs azt sérelmezte, hogy a Victor Ponta és Traian Băsescu kizártnak nevezte egy magyar többségű régió létrehozását Romániában.

A panaszt októberben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megalapozatlannak minősítette: ez ellen fellebbezett a táblabíróságnál az SZNT elnöke. Az első tárgyalást csütörtökön elhalasztották, mivel a feleket nem sikerült szabályosan beidézni.
 „Az elgondolás, hogy csak azért nem lehet egy önálló régió Székelyföld, mert ott a magyarok többséget alkotnak, súlyosan diszkriminatív. Nem vagyunk alsóbbrendűbbek román honfitársainknál. Teljes jogú polgárai vagyunk Romániának, jogunk van ott, ahol mi élünk, a magunk ügyeit intézni” – mondta az MTI-nek Izsák Balázs.

Hirdetés