Tompa Andrea Artisjus-díjat kap

És milyen társaságra talált a többi díjazottban! Április 23-án Pintér Bélát, Takács Zsuzsát és Havasréti Józsefet is színpadra szólítják az átadó ünnepségen.
Hirdetés
Az Artisjus irodalmi díját Fejtől s lábtól (Kettő orvos Erdélyben) című, a Kalligram Kiadónál megjelent regényéért kapja. A könyvben egy öntudatos zsidó lány és egy kissé határozatlan, de hamar a saját lábára álló székely fiú párhuzamos élettörténetét követhetjük az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó éveitől a trianoni szerződést követő időszakig, az individuumtól a teljes egybeolvadásig. Közben pedig kirajzolódik a polgári Erdély kultúrája, valamint az első világháborút megelőző és követő évek pazar panorámája.
 
A művet Könyvesblog és a Magyar Narancs is kötelező olvasmánynak kiáltotta ki – ez már azért valami, nem?
 
A szerző 1990-től az ELTE Bölcsészkarának orosz szakára járt, 2004-ben a XX. századi orosz irodalomból szerzett doktori fokozatot. A 2000-es évektől színikritikusként gyűjti a babérokat. Jelenleg a Színház folyóirat főszerkesztő-helyettese, és a Magyar Narancs kritikusa. E mellett a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen tanít színházi tárgyakat, és a Színikritikusok Céhét vezeti. Első regénye, A hóhér háza 2010-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.

Hirdetés