Megsemmisítik a diktátor megmaradt örökségét

A kormány engedélyezte Nicolae Ceaușescu és családja használhatatlan személyi javainak megsemmisítését, miután ezeket csaknem negyed évszázadig sikertelenül próbálták értékesíteni.
Hirdetés

A Mediafax szerint a román kormányzati fennhatóságú állami protokollalaphoz azt követően kerültek a különböző bútordarabokból, szőnyegekből és ruhaneműkből álló javak, hogy 1989-ben egy katonai bíróság elkobozta a volt kommunista diktátornak és feleségének, Elena Ceaușescunak a vagyonát. Az akkor összegyűjtött értékek egy részét különböző árveréseken értékesítette az állam, a legtöbb ilyen sikeres licitet 1999 és 2001 között tartották.

A Mediafax birtokába került kormányzati dokumentum szerint a megmaradt javakat előbb leltározni fogja egy kormányzati bizottság, a kiselejtezett és már használhatatlan tárgyakat pedig megsemmisítik.

Az egykori értékek azért kerültek használhatatlan állapotba, mert azok közül sok darab már az elkobzáskor használt volt, állapotuk tovább romlott 1990 után, amikor több raktárhelyiségben is tárolták. A hírügynökség szerint a kormányzati intézmény áruba bocsátja azt a bukaresti villát is, amelyben a volt diktátor lakott. A csaknem 15 ezer négyzetméteres telekkel rendelkező, a Primăverii negyedben lévő épületet a Ceaușescu házaspár utasításai és elvárásai alapján tervezték meg. Ez a villa arról lett hírhedt, hogy a fürdőszobáiban a csapok aranyból készültek. Közvetlenül az 1989-es forradalom után videofelvételek készültek Ceaușescuék villájának belsejéről, amelynek fényűzése megütközést keltett a lakosságban, ugyanis hatalmas szakadék tátongott a villában látható luxus és a lakosság életszínvonala között.

Ebben az épületben jelenleg évente 3-4 hivatalos küldöttség fordul meg, fenntartása túlságosan költséges, ezért tartják szükségesnek az értékesítését – írta a Mediafax. 

Hirdetés