Romániát is figyelmeztetik az oroszok

Nem lesz gáz, ha Kijev nem fizet egy hónappal előre a szállításért – erre figyelmeztette ma Vlagyimir Putyin azokat az EU-s országokat, amelyek Ukrajna érintésével orosz földgázt importálnak. Románia is köztük van.
Hirdetés

Robbant ma a hírbomba: ismét gázválság fenyeget. Vlagyimir Putyin orosz elnök levélben figyelmezteti 18 európai uniós tagállam vezetőit arra, hogy a Gazprom részben, vagy akár teljesen is leállíthatja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, ha Kijev nem fizet egy hónappal előre a szállításért.

Putyin a Moszkva és Kijev között 2009-ben aláírt és 2019-ig érvényes szerződésre hivatkozik. Ennek egyes cikkelyei ugyanis felhatalmazzák a Gazpromot a fizetési feltételek módosítására, ha az ukrán fél megszegi ezeket, folyamatos szerződésszegés esetén pedig az oroszok akár meg is szakíthatja a gázszállítást. Putyin is elismeri, hogy ez „kétségkívül szélsőséges intézkedés lenne”, de gyanítható, hogy nem fognak csupán emberbaráti szeretetből változtatni az álláspontjukon az oroszok.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez megnöveli az Ukrajna területén áthaladó és az európai fogyasztóknak szánt földgáz megcsapolását” – írja az orosz elnök, gyakorlatilag előrevetítve egy újabb, a 2006-oshoz és a 2009-eshez hasonló gázszállítási válság kirobbanását. A radikális lépésért az orosz elnök lényegében az Európai Unióra hárítja a felelősséget. Azzal vádolja ugyanis európai partnereit, hogy egyoldalúan kivonták magukat az ukrán válság megoldására irányuló összehangolt erőfeszítésekből, és elzárkóztak az orosz féllel tartandó konzultációk elől. Ez Vlagyimir Putyin szerint nem hagyott más alternatívát Oroszország számára.

Hirdetés