Amerikai harci gépek a román légtérben

F-16-osokkal szállja meg az Egyesült Államok Romániát. Mircea Dușa védelmi miniszter szerint elég hosszú ideig fognak maradni.
Hirdetés

Több amerikai F-16-os harci repülőgép érkezik a héten Romániába, amelyek a román légtérben fognak gyakorlatozni – közölte a Mediafax hírügynökség vasárnap Mircea Dușa védelmi miniszter egy televíziós interjúját idézve.

„Elég hosszú ideig fognak maradni” – jegyezte meg a szaktárca vezetője az Antena 3 hírtelevízió műsorában, anélkül, hogy az amerikai harci repülők számát, vagy romániai küldetésük időtartamát pontosította volna. Hozzátette: a közelgő hadgyakorlaton túlmenően is Bukarest azt igényli amerikai partnereitől és NATO-szövetségeseitől, hogy vezényeljenek Romániába néhány repülőszázadot, amíg 2017-ben bevethetővé válnak Románia saját F-16-osai.

Románia tizenkét használt F-16-os harci repülőgépet vásárol 600 millió euróért Portugáliától: erről tavaly októberben írtak alá szerződést. A vételárban az is benne van, hogy a repülőgépeket felújítják, és a román személyzet – kilenc pilóta és 75 műszaki szakember – Portugáliában kap kiképzést.

Dușa rámutatott: a gépek új hajtóműveket kapnak, a legkorszerűbb fegyverzettel szerelik fel őket, és gyakorlatilag csak a törzsük marad a régi.

Mint arról beszámoltunk,néhány napja Bukarestben bejelentették: az Amerikai Egyesült Államok 1600 főre bővítené katonai jelenlétét a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, és ehhez kérte Románia hozzájárulását. Traian Băsescu államfőnek a parlamenthez intézett leveléből az derült ki: az Egyesült Államok egy legfeljebb hatszáz fős, gyors reagálású tengerészgyalogos egységet és több katonai légi járművet vezényelne a fekete-tengeri bázisra. Ezzel a Kogălniceanu támaszponton állomásozó amerikai katonák száma, a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és a Tartós Szabadság (Enduring Freedom) elnevezésű terrorellenes hadművelet Afganisztánból kivont katonáival együtt legfeljebb 1600 főre emelkedik

Márciusban Băsescu a NATO-erők átcsoportosítását szorgalmazta az utóbbi hónapok orosz katonai tevékenységére hivatkozva.

Hirdetés