Celebek az urnánál

Miért szavaznak a politikusok? Mert tisztességtelen és sorsdöntő a választás, mert hiteles ellenzék kell, mert erőteljes többséggel akar kormányozni, mert ünnepel.
Hirdetés

Sorsdöntőnek nevezte az országgyűlési választást Magyarország szempontjából Bajnai Gordon vasárnap reggel Budapesten, miután leadta szavazatát. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint akkor lehet kormányváltás, ha elég magas lesz a részvételi arány.

Bajnai iszonyú korán kelt

Az ellenzéki politikus reggel 6 óra után néhány perccel másodikként érkezett a lakóhelye szerinti budai szavazókörbe, ám miután megkapta a szavazólapokat, elsőként dobta be a borítékot az urnába. Ezután a szavazókörtől a jogszabályoknak megfelelő távolságban nyilatkozott újságíróknak. 
 
Azt mondta, a választás tétje az, hogy Ukrajna felé sodródik az ország vagy elindul egy rögös úton Ausztria felé. 
 
Bajnai Gordon szerint tisztességtelen és aljas a választási rendszer – amely olyan, mintha a Fidesz 100 méteres síkfutásban, a „kormányváltó erők” pedig 400 gáton indulnának -, ennek ellenére lát esélyt a változásra. „Győzelmet várok” - mondta.
 
Mesterházy Attila családdal szavazott, utána gyermekeinek megmutatta az iskolát, ahol diákéveit töltötte, majd távozott. Újságíróknak nem nyilatkozott.
 

Schiffer bombameglepetésre vár

Ha van erős LMP, akkor nem lesz kétharmad az Országgyűlésben, akkor „meg lehet állítani Orbán Viktor önkényuralmi törekvéseit” – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke, miután Budapesten leadta szavazatát. Két unokaöccsével érkezett voksolni, a Fővám térnél szavazott, majd a tér túlsó oldalán, a Corvinus Egyetem előtt nyilatkozott.
 
A politikus úgy fogalmazott: ha van egy erős LMP, akkor nem lesz kétharmados többség a parlamentben. Ezt folytatva közölte, hogy csak egy erős LMP lehet olyan hiteles és megbízható ellenzéke a következő kormánynak, amely „rá tud tapintani a törvénytelenségekre(…), a visszaélésekre”. Szavai szerint senki nem gondolhatja hiteles ellenzéknek azt, amelynek tagjairól bármikor bankszámlakivonatokat és külföldi útleveleket elő lehet rántani”.
 
Beigazolódni látszik, hogy nem lesz kormányváltás – folytatta -, és a „Gyurcsány-Bajnai-Fodor-Kuncze vezette társaság” sem most, sem 2018-ban nem lesz kihívója Orbán Viktornak. Hozzátette, hogy a magyar társadalomban viszont rendkívüli a düh és az elkeseredettség, ezért „benne van a levegőben”, hogy a mostani választások kimenetelétől függetlenül „Orbán Viktort előbb-utóbb el fogják zavarni az emberek”.
 
Ezek után az lesz a tét, hogy 2018-ban vagy akár még előbb a választók a Jobbik felé fordulnak vagy lesz egy erőszakmentes, demokratikus alternatíva, ami az LMP – jelentette ki.
 
Kérdésre válaszolva Schiffer András azt mondta, az elmúlt években megtanulták, hogy minden képviselői hely számít, és minél többen jutnak be a parlamentbe, annál keményebb ellenzék lesznek. A realitások azt mutatják, hogy az LMP-nek nincs esélye az egyéni választókerületekben, de az egyfordulós rendszerben benne rejlik egy bombameglepetés is, ezért azok a jelöltjeik, akik egyébként is erősek a választókerületeikben, képesek lehetnek meglepetést okozni – felelte egy másik kérdésre.
 

Orbánnak kell a megerősítés

Magas részvételt remél a vasárnapi országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki reggel nyolc óra előtt néhány perccel adta le szavazatát Budapesten, a XII. kerületben.
 
A kormányfő a voksolás után újságíróknak azt mondta, azért szeretne magas részvételt, mert az erőteljesebb kormányzati munkát tesz lehetővé, hiszen „nem mindegy, hogy milyen széles közösségnek a döntésén múlik aztán a parlamenti többség”.
 
„Abban reménykedem, hogy nagyon sokan fognak elmenni, és így akármilyen kormány is alakul, az nagy népi háttérrel és támogatással kezdheti meg a munkáját” – fogalmazott Orbán Viktor, aki feleségével, Lévai Anikóval együtt szavazott.
 

Semjén Trianont gyógyítaná

Az a nemzeti érdek, hogy minél többen menjenek el szavazni – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki vasárnap nem sokkal 10 óra után adta le voksát Budapest II. kerületében.
 
Ez a mostani választás az egyetemes magyarság ünnepe, hiszen először fordul elő Trianon óta, hogy minden magyar, bárhol él a világban, leadhatja szavazatát a magyar Országgyűlésre – fogalmazott Semjén Zsolt, aki feleségével és édesanyjával érkezett a voksolásra.
 
A KDNP elnöke kiemelte: a következő parlament az egyetemes magyarság Országgyűlése lesz, minden magyar politikai akarata megtestesül benne. Hozzátette: fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert annál nagyobb felhatalmazása és ereje van a megválasztandó parlamentnek, majd az általa megválasztott kormánynak.
 

A külhoni magyarok által küldött érvénytelen szavazatokról 

magyarázatul azt mondta: ők először voksolnak, és alkotmányos megfontolásokból kétségkívül elég bonyolult a levélben való szavazás – ismerte el. Semjén Zsolt szerint ugyanakkor ez szükséges ahhoz, hogy száz százalékig garantáltan ne lehessenek visszaélések. A választás tisztasága és alkotmányos rendje pedig mindennél fontosabb – rögzítette.
 
Semjén Zsolt biztos abban, hogy a következő választásnál még többen fognak regisztrálni és szavazni, és választásról választásra egyre kevesebb lesz a rontott szavazat. Kitért arra is: minél több határon túli magyar szavaz, annál inkább nyilvánvaló bármilyen színezetű kormány számára, hogy nem hagyható figyelmen kívül az akaratuk.

Hirdetés