A legutolsó mérések egyetlen gifben

Íme, a választói preferenciák a választás előtt egy nappal.
Hirdetés

A választás előtt egy nappal a közvélemény-kutató intézetek utolsó választási előrejelzései is napvilágot láttak, amit a közvelemenykutatok.hu gyűjtött össze. A Tárki és a Századvég a biztos szavazó pártválasztók adatait, a Nézőpont Intézet a potenciális aktív szavazókat, míg az Ipsos és a Medián egy szakértői becslést közölt a szavazatok várható eloszlásáról.

A legnagyobb különbség a közvelemenykutatok.hu szerint a Fidesz várható listás szavazati arányában van. A Tárki és a Századvég egyaránt 51 százalékot vár, a Nézőpont 47-et, az Ipsos 42,5 százalékot, a Medián pedig 41 százalékot. Abban konszenzus van a kutatócégek között, hogy a Fidesz nagy fölénnyel nyeri a listás pártversenyt.

A Nézőpont az Ipsos és a Medián 28-29 százalékra prognosztizálja a Kormányváltó Összefogás listáját, a Századvég 25 százalékot vár, míg a Tárki csak 21 százalékot. A Jobbikot a Medián becsüli a legmagasabbra 23 százalékkal, míg a Századvég a legalacsonyabbra 18 százalékkal. Ez alapján az várható, hogy a Jobbik meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti teljesítményét.

Az LMP folyamatosan az 5 százalékos bejutási küszöb környékén mozgott az elmúlt években. Az ötből négy intézet azt várja, hogy Schiffer András pártja bejut a parlamentbe. 

Hirdetés